Железопътният участък Елин Пелин – Костенец е част от проекта

...
Железопътният участък Елин Пелин – Костенец е част от проекта
Коментари Харесай

Нов жп тунел в България за първи път от 50 години


Железопътният сектор Елин Пелин – Костенец е част от плана за рационализация на жп автомагистралата от София до Бургас (снимка: МТС)

За първи път от 50 години насам в България се построи нов железопътен тунел, съобщи заместител министър-председателят по икономическите политики и министър на превоза и известията Христо Алексиев по време на ревизия на напредъка в построяването на железопътния сектор Елин Пелин – Костенец.

„ Тунелното строителство в жп превоза беше дълго време неглижирано. Заварих плановете в спряло движение и направих всичко допустимо те да стартират да се осъществят с един добър и интензивен график. Първият сериозен резултат е реалност ”, сподели  Христо Алексиев.

Над 200 индивида благодарение на повече от 100 машини работиха година и половина, с цел да прокопаят Тунел №1 с дължина един км, добави още вицепремиерът. По неговите думи, с положителната готовност на страната, на изпълнителя и на надзора, планът ще бъде изпълнен в период – до 2027 година
още по темата
Железопътният сектор Елин Пелин – Костенец е част от плана за рационализация на жп автомагистралата от София до Бургас. Средствата се обезпечават от Оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура ”.

Проектът обгръща двоен жп тунел с дължина съвсем 7 км, какъвто досега не е имало в България. Ще бъдат построени десетки уреди, измежду които два тунела с по-две тръби с обща дължина 1,5 км, пътен надлез и подлез, 8 моста и естакади, системи за сигнализация и телекомуникация, нова гара Елин Пелин и спирка Побит Камък.

Двоен жп тунел с дължина съвсем 7 км досега не е имало в България
(снимка: МТС)

Участъкът сред Елин Пелин и Вакарел е най-тежкият и сложен за осъществяване от цялото трасе сред София и Пловдив. Изпълнител е турската фирма  ДЗЗД „ Джен-Дуй жп Елин Пелин ”. Стойността на контракта е 498,8 млн.лв. без Данък добавена стойност.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР