Жегите, които идват от понеделник, поставят актуалния въпрос - кои

...
Жегите, които идват от понеделник, поставят актуалния въпрос - кои
Коментари Харесай

Седем са най-опасните храни през лятото

Жегите, които идват от понеделник, слагат настоящия въпрос - кои храни са най-опасни през лятото. Според експертите отравянето на организма най-много е обвързвано с това, че при високите температури се форсира процесът на размножаване на бактерии и микроби.

Седем са най-опасните продукта, измежду които са котлети, яйца, пилешко, пържени картофи, някои плодове, зеленчуци и морски артикули.

1. Котлетите би трябвало да се извадят от хладилника директно преди приготвянето им. Това се отнася и за всички ястия от кайма. Каймата е доста по-опасна от парчето месо - котлет. Тя може да се състои от разнообразни типове месо, което доста усилва риска от зараза. Освен това в каймата по-голяма част от месото е изложена на риск от замърсяване. Много е значимо да ядем единствено добре изпечени меса, при които топлинната обработка е достигнала в дълбочина, и да заобикаляме печеното на улицата месо.

2. Ако приготвяте омлет, той би трябвало да бъде добре изпържен. За да се отстрани рискът, пържените или варени яйца също би трябвало да бъдат изцяло сготвени. По-добре е да се откажете от рохките яйца. Риск крие и приготвянето на разнообразни сосове, в чийто състав влизат яйца, като сос тартар да вземем за пример.

 3. Консумацията на риба и морски артикули, погрешно съхранявани и приготвени, може да докара до съществени проблеми поради бактериите Vibrio parahaemolyticus и Vibrio vulnificus. Затова е целесъобразно да се употребяват единствено в заведения с потвърдени санитарни гаранции.

4. Опасна бактерия дебне и от мазнината при пържените картофи. Затова и те наложително незабавно след консумация би трябвало да се слагат в ледник.

5. Пилешкото месо в жегите може елементарно да се скапе в горещините и да докара до салмонела и листерия. Препоръчително е при приготвянето му да се употребяват ръкавици, откакто деликатно се огледа месото. Не бива да се пържи пилето.

6. Плодовете и зеленчуците също не са безвредни в горещите часове, защото в листата им се събира така наречен норовирус, който може да съществува до 4-5 дни. Десетки микроби се събират и в кората на динята и пъпеша, по тази причина те също би трябвало деликатно да се измиват преди разрязването им.

7. Недобре измити зеленчуци също крият риск. Почвата, в която порастват зеленчуците, съдържа голям брой бактерии, които се придвижват в листата, а оттова и в тялото ни.

Основният проблем на зеленолистните зеленчуци и краставиците е ешерихия коли.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР