Жан-Клод Юнкер искаше да захвърли на боклука смяната на времето,

...
Жан-Клод Юнкер искаше да захвърли на боклука смяната на времето,
Коментари Харесай

Струва ли си смяната на часа?

Жан-Клод Юнкер искаше да захвърли на боклука промяната на времето, само че чакането това да се случи продължава. Ако сте не запомнили да сверите часовника си този уикенд, евентуално можете да обвините за това точно него, написа в обзрен материал „ Политико “, представен от БГНЕС.
Напускащият президент на Европейската комисия предходната година даде обещание, че пролетта на 2019 година ще бъде последният път, когато цяла Европа ще би трябвало да превърти стрелките на часовниците си за протичащата се два пъти в годината смяна на времето. Сега обаче, страните ще вземат решение за анулация на това през 2021 година, откакто някои столици се оплакаха, че задачата на Юнкер е прекомерно огромна, прекомерно бърза, без подобаваща оценка на въздействието. „ Наистина е досадно, че нещата се развиват толкоз дълго “, съобщи Петер Лизе, немски евродепутат от дясноцентристката Европейска национална партия. „ Наистина съм отчаян, че държавите-членки не си правят работата. “
За доста европейци промяната на часовника два пъти годишно нервира напролет, когато значи по-кратка нощ, и е приветствана при идването на зимния сезон, когато значи спомагателен час в леглото. Но за други - изключително в Германия, където съперниците на това са доста - това е нелепост, която нарушава съня, визира режимите на земеделието и прави улиците по-опасни. То също по този начин съставлява административно предизвикателство: чиновниците в немския железопътен колос Deutsche Bahn ще прекарат уикенда, връщайки 120 000 часовника назад по хиляди гари в цялата страна. Благотворителната компания за сигурност на пътя Brake пък откри, че има няколко % повече повреди през няколкото седмици след превключването на времето през октомври.
„ Политико “ се зае да ревизира дали си заслужава да се съблюдава смяната на времето в неделя.
Увеличаването на продължителността на деня може да усили търсенето в салоните за сладолед, голф игрищата и други бизнес услуги за отдих, и е преференциално за търговците на дребно, които могат да усилят продажбите при слънчево свободно време. Но цялостната картина за стопанската система е противоречива.
Фондовите пазари са усетили резултатите, съгласно документ от 2000 година в American Economic Review. Авторите настояват, че разстройването на съня на търговците може да коства 31 милиарда $ под формата на по-ниска възвращаемост за интервала от петък до понеделник. Докато някои откриватели оспорват числата на влияние върху търговията, други показват по-общ резултат от лишаването от сън, без значение от сезона, водещ търговците до взимане на рискови решения.
Проучване на немския здравен осигурител DAK сподели, че нормално 18 % от чиновниците закъсняват за работа след промяната на времето - без значение дали часовниците са отишли напред или обратно.
Земеделските производители постоянно цитират като аргументи в интерес на смяната на часовника, това, че по подобен метод се усилва оптимално потреблението на дневна светлина. Всъщност земеделските производители от години остават значително срещу лятното часово време на фона на опасенията по отношение на въздействието върху схемите на земеделие и биоритмите на животните. Те настояват, че това може да понижи добивите от доене, защото кравите се придържат към естествения си темп. " Те са като множеството хора, не са възприемчиви към измененията ", споделя млекопроизводителят Кейти Доттерър-Пайл пред Асошиейтед пресs предходната година. „ Те са животни, които обичат да вършат едно и също нещо всеки ден “
Ранният здрач значи по-малка видимост на пътя и по-голям риск от пътни произшествия. От основаната във Англия благотворителна компания за сигурност по пътищата Brake показват, че има няколко % повече злополуки за няколко седмици след превключването на времето през октомври, до момента в който водачите привикват с по-тъмните вечери.
„ Изводът беше, че по-светлите следобеди, вечерите, които получавате от спазването на целогодишно лятно време, ще доведат до по-малко смъртни случаи по пътищата като цяло във Англия “, споделя Дъдли Къртис от Европейския съвет за сигурност на превоза, само че предизвестява, че това може и да не е по този начин в по-слънчевите южни страни.
Смяната на часовниците не прави нищо, с цел да избави планетата в наши дни, макар че за първи път е въведена като част от напъните за ограничение на потреблението на въглища за осветяване. Проучванията сочат също увеличение на престъпността през по-тъмните вечери.
Усилията на Юнкер за преустановяване на лятното часово време пристигнаха, откакто рекордните 4,6 милиона души дадоха отговор на изследване в Европейски Съюз - към 3 милиона от тях немци. Почти всеки трети немец споделя, че изпитват физически и душевен дискомфорт заради смяната на времето, сочи изследването на здравния осигурител DAK.
Проблемите със заспиването и безсънието са измежду най-честите недоволства. Около 40 % от интервюираните се оказаха по-малко способни да се концентрират, а една трета се усещат раздразнителни заради промяната на времето.
Франциска Кат, психолог от ДАК, съпостави прекосяването с „ дребна разходка със аероплан до друга часова зона “.
" Вътрешният часовник се обърква малко ", сподели Кат, „ макар че бързо се фиксира.. Най-доброто лекарство е и най-простото: отмора и няколко дни самообладание. “
Смяната на часовниците не прави нищо, с цел да избави планетата в наши дни, макар че за първи път е въведена като част от напъните за ограничение на потреблението на въглища за осветяване - и препоръчана преди този момент от Бенджамин Франклин, с цел да се пестят свещи.
Един известен мотив, употребен в интерес на промяната на часовника, е, че той би трябвало да помогне за пестенето на сила, като обезпечава повече светлина в ранната заран през зимата. Но немската енергийна промишленост от дълго време се опълчва на това изказване, като твърди, че интервалите на промяна през годината в действителност не вършат доста за понижаване на общото ползване на сила.
Проучване на Службата за оценка на технологиите на Бундестага през 2016 година откри понижение с по-малко от 0,8 % в годишното ползване на сила от осветяване. Но нямаше основни промени от отоплението. Увеличаването на потреблението на енергийно ефикасни електрически крушки значи, че по този начин или другояче употребяват по-малко сила, което още повече подкопава претенциите за спестовност на сила. По-дългите дни в действителност могат да доведат до повече действия, които употребяват сила. Смяната на часовниците усили приходите на европейския бранш за свободно време с 3 %, откри изследване от 1999 година, добавя " Политико ". 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР