Жълтият водопад Хукоу се намира в Китай. Той е най-големият

...
Жълтият водопад Хукоу се намира в Китай. Той е най-големият
Коментари Харесай

Защо е жълт жълтият водопад в Китай

Жълтият водопад Хукоу се намира в Китай. Той е най-големият водопад на жълтата река Хуанхъ и е вторият по големина в страната, след водопада Хуангуошу.

В някои региони жълтите води се появят единствено в дъждовни сезони или при натоварен снеговалеж. Дълбочината и широчината на водопадите варират от един район до различен, основно заради геологията и количеството течаща вода.

 Снимка 388016

Хукоу е един от най-интересните водопади, заради обстоятелството, че е най-големият жълт водопад в света. Неговата височина е над 20 метра , а ширината му се мени от 30 до 50 метра през сезона на наводненията.

Произход на името

Думата Хукоу (hukou) значи " чайник " и се отнася до неповторимото разположение на водопада, която тече през стеснен пролом и наподобява като вряща вода, изтичаща от чайник. Когато водопадът доближи земята, той подвига във въздуха голяма водна мъгла, която пък наподобява на пара от чайник.

 Снимка 388013

Жълтият цвят на водопада

Водата на водопада Хукоу има жълт цвят, заради огромното количество превалявания и пясък в жълтата река. Проучванията, извършени от Университета на Райс, демонстрират, че жълтата река Хуанхъ носи съвсем 20 пъти повече пясък , от която и да е друга огромна река по света, което е към 1.6 милиарда тона пясък годишно.

 Снимка 388015

Това се дължи на обстоятелството, че съвсем 95% от силата на реката се употребява надолу по веригата, за разлика от други реки, като да вземем за пример Амазонка или Мисисипи, които употребяват 40 до 60% от силата си. Това води до влаченето на повече пясък, придаващ присъщия жълт цвят на водопада .
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР