Жълтият кантарион е една от най-известните и широко използвани в

...
Жълтият кантарион е една от най-известните и широко използвани в
Коментари Харесай

Защо наричат тази популярна у нас билка Христовата кръв?

Жълтият кантарион е една от най-известните и необятно употребявани в билкарството билки у нас. Полезните му свойства са доста и са известни на националната медицина.

Той понижава нервната нервност, оказва помощ за справяне с тревогата и страховете, има аналгетичен резултат. Добро средство е за лекуване на бодърствуване и главоболие. Трябва да се употребява с нараснало внимание: не може да се приема при бременност и някои бъбречни болести, предизвестява zdrave.to.

Жълтият кантарион (Hypericum perforatum) съставлява многогодишно тревисто растение, принадлежащо към семейство Звъникови (Clusiaceae). Билката се среща още със следните имена: Звъника, Порезниче, Кърски чай, Шуплек, както и като Калъчово, Сечено биле, Твърдокуп, Пелешница, Яневички, Яньовче.

Народното название на билката е „ христова кръв “ или „ христова чудотворка “. В доста западни страни се назовава „ билка на свети Йоан “. Това се дължи на множеството потребни свойства и приложения на билката.

Среща се по ниви, пътища, шубраци и тревисти места из цялата страна. У нас се откриват към 22 типа звъника.

От епохи жълтият кантарион намира приложение в неконвенционалните способи за лекуване на разнообразни болести и положения като главоболие, мигрена, меланхолия, камъни в бъбреците и жлъчката, кожни проблеми – рани и изгаряния, гъбични инфекции, витилиго и други

Както в нетрадиционните способи за лекуване, по този начин и в обичайна медицина жълтият кантарион се употребява най-често при тревога, отмалялост, депресивни положения, загуба на вкус и проблеми със съня. Билката се използва още при сърцетуптене, признаци на менопауза, предменструален синдром (ПМС), проблеми с концентрацията, хиперактивност, обсесивно-компулсивно разстройство и обществена уплаха.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР