Жълт код за бурен вятър е в сила за 16

...
Жълт код за бурен вятър е в сила за 16
Коментари Харесай

Жълт код за бурен вятър е в сила за 16 области, дъждове и хлад ще обхванат цялата страна

Жълт код за плевел вятър е в действие за 16 области в страната на 1 април 2018 година, демонстрира информация на страйницата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките.

Предупреждението за евентуално рисково време важи за областите Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Кърджали, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол. Там ще духа мощен и плевел вятър с пориви до 22-24 м/с. След обяд вятърът ще отслабне и ще се ориентира от запад-северозапад.

 Жълт код за плевел вятър е в действие за 16 области, дъждове и студ ще обзет цялата страна
© Национален институт по метеорология и хидрология п

В цялата страна през идващото денонощие ще остане много прохладно, като през по-голямата част от деня ще продължи да духа сдържан и мощен стремителен вятър от юг-югозапад. След обяд над западните региони вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и с него температурите ще се намалят, сочи прогнозата на Национален институт по метеорология и хидрология, представена от Агенция " Фокус ".

Сутринта от запад ще стартират превалявания, които по-късно денем ще обзет цялата страна. След пладне ще има условия и за гръмотевици и градушки. Минималните температури ще са най-вече сред 7 и 12 градуса, a оптималните ще са сред 15 и 20. Атмосферното налягане ще се намали доста и ще е по-ниско от междинното за месеца.

По Черноморието ще бъде прохладно. Ще духа мощен стремителен вятър от юг-югозапад. Привечер ще се ориентира от запад-северозапад и с него температурите ще се намалят. Облачността ще е забележителна и след обяд ще има превалявания от дъжд. Максималните температури ще са сред 14 и 18°. Вълнението на морето ще е 2 - 4 бала. Температурата на морската вода е 7 - 8°.

В планините няма да е уместно за туризъм. Ще бъде прохладно. Ще духа мощен, по високите и открити елементи и плевел югозападен вятър. Облачността ще е забележителна и ще има превалявания от дъжд, над към 1900 метра - от сняг. Ще има и гръмотевици. Максималната температура на височина 1200 метра ще е към 8°, на 2000 метра - към 3°.

В понеделник ще има променлива облачност, единствено на обособени места ще превали временен дъжд. Температурите ще се намалят още малко. В Северна и Източна България през по-голямата част от деня ще бъде прохладно. Към вечерта и там вятърът ще отслабне, през нощта в множеството региони и ще стихне, а облачността на всички места ще намалее до ясно време.

Във вторник сутринта минималните температури ще са близки до 0°. През деня ще бъде слънчево, над западните региони с висока облачност. Ще се появи южен вятър и ще стартира стопляне.

В сряда също ще бъде най-вече слънчево, висока облачност ще има над доста региони от страната. Максималните температури ще приближат, тук-там и ще надвишават 20 градуса.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР