Жалбите, които постъпват в Комисията по защита на потребителите в

...
Жалбите, които постъпват в Комисията по защита на потребителите в
Коментари Харесай

Нарастване на цените от щанда до касата и продукти с изтекъл срок на годност– най-честите жалби до КЗП Пловдив

Жалбите, които постъпват в Комисията по отбрана на потребителите в Пловдив са от друго естество, само че най-много касаят нелоялни практики на комерсиалните вериги - разлика в цените от щанда до касата, тъй наречените подвеждащи цени на промоционалните артикули и предложение на артикули с изминал период на валидност, съобщи в изявление за Дарик радио Пловдив шефът на районния клон на КЗП Соня Ориоли.

Една от последните постъпили тъжби е за заплащане на каса освен на тежестта на продукта, а и на опаковката.

„ След като клиентът на комерсиалната верига попитал за какво е нужно това, му е отговорено, че притежателят на комерсиалния обект бил задоволително богат и корумпиран, с цел да може да прави каквото си изиска “, описа тя.

По думите й, подобен отговор е нож с две остриета и интерпретациите след него може да са всевъзможни. Затова от Комисията предлагат на притежателите на комерсиалните вериги да обръщат внимание по какъв начин чиновниците им си правят работата, тъй като в тази ситуация с изключение на потребителя, и търговеца е пострадал.

Друга фрапираща тъжба, още веднъж от последните дни, е за продажбата на пица, оповестена промоционално за 99 стотинки, само че на каса на клиента е маркирана като различен тип пица, струваща 2 лв..

И по двата случая от КЗП Пловдив са почнали незабавни инспекции.

„ Проблемът с нелоялните практики в комерсиалните вериги е от години, само че защото до момента нямаше публичност, потребителите не си търсеха правата. Сега от КЗП сме подхванали крути ограничения за ограничение на тези практики. Призоваваме потребителите да четат етикетите деликатно и в случай че все пак са излъгани, да алармират незабавно “, разяснява още пред Дарик Соня Ориоли.

56 нарушавания от общо 100 инспекции са открити за последния месец при инспекциите наслужителите на КЗП Пловдив.

Общият брой тъжби, постъпили от началото на годината в Комисията, е 450. Те са от района на Пловдив, Стара Загора, Кърджали и Хасково.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР