Извоюваното право е право - с тези думи, цитирани от

...
Извоюваното право е право - с тези думи, цитирани от
Коментари Харесай

Дългото майчинство е извоювано право, е позицията на държавата

" Извоюваното право е право " - с тези думи, представени от Българска телеграфна агенция, зам.-министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова разяснява предлагането на работодателски организации България да се откаже от 2-годишния отпуск по майчинство поради дефицита на работна ръка.

Няма и директна връзка сред демографската рецесия, интервала на майчинство и раждаемостта, сподели Русинова и добави, че при сходни претенции би трябвало да се регистрира и дефицитът тук-там в детските градини на огромните градове.

Русинова акцентира, че политиката, която се води сега, а и би трябвало да се води отсега нататък, е за тласъци майките да се връщат по-рано на работа, а не това да се реализира посредством санкции. Стимулите са Кодекса за обществено обезпечаване, който дава опция майките, които са се върнали по-рано на работа, да получават половината от майчинството към заплатата си. Друг подтикващ резултат има и схемата по " Родители в претовареност " за обезпечаване на детегледач. Гъвкавото работно време също се употребява в администрацията, подсети Русинова и добави, че към 90% от чиновниците употребяват тази опция.

Фирмите обаче заради разнообразни аргументи не се възползват доста от законодателните благоприятни условия за гъвкаво работно време, както и от опциите за основаване на детски градини и детски ясли към предприятията, за каквито е обезпечавано финансиране по разнообразни стратегии.

Зам.-министърът разясни, че България чака напътствията на Европейската комисия (ЕК) за използването на решението на Европейския съд, с което се афишира, че отпускът за развъждане на дете до двегодишна възраст не се признава за трудов стаж, който дава право на заплатен годишен отпуск. Решението е след питане от румънски съд поради проблем в Румъния. Европейска комисия би трябвало да даде инструкции, тъй като решението важи за всички страни членки. / Трафик Нюз

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР