Атаки с дронове в Москва: Жителите вдигат рамене срещу ударите срещу небостъргачи

...
Извисяващ се над златните куполи на московските църкви и небостъргачите
Коментари Харесай

Извисяващ се над златните куполи на московските църкви и небостъргачите от епохата на Сталин, свръхмодерният бизнес район Москва-Сити.

Разположен на 7,6 км (4,7 м) от Червения площад и Кремъл, отговорът на Москва на лондонския Canary Wharf или финансовия квартал на Ню Йорк е построен набързо през последните 20 години.

Сега тук се намират най-много небостъргачи в Европа.

Калните фронтови линии на войната в Украйна трябва да се чувстват много далеч.

И все пак един от бляскавите небостъргачи на Moskva-Citi беше ударен от дронове два пъти в рамките на няколко дни.

На 30 и 31 юли два отделни дрона се разбиха в стъклената фасада на сградата, разбивайки части от нея. В докладите се казва, че в ударения участък се помещава Министерството на икономическото развитие и че служителите му вече са казали да работят от вкъщи.

Мащабът на опустошението е малка част от това, понесено от Украйна, откакто Русия започна своята пълномащабна инвазия миналата година. Но докладите на свидетели от сцената в Москва звучат поразително подобно на ежедневните разкази, които украинците споделят от началото на войната.

Един жител, Аркадий Метлер, беше предизвикателен: „Нямаше много паника, просто всички излязоха навън. Няма страх... Всичко, което можем да направим сега е да се държим заедно и всичко ще бъде наред“, каза той пред AFP.

Но други бяха значително по-нервни.

„През нощта ме събуди трясък, имаше експлозия“, каза Анастасия Берсенева пред BBC. „Погледнах през прозореца и видях, че колите спират и така разбрах, че се е случило [нападение с дрон].“

"Не знам „Не знам какво ще правя, но мисля да се преместя оттук“, каза г-жа Берсенева.

Тя изглеждаше особено обезпокоена от факта, че атаката с дрон във вторник удари същото място, което друг дрон беше насочен миналата събота: „След първата [атака с дрон] всички го казаха нямаше да удари едно и също място два пъти... Моят пазач на кулата и аз бяхме малко шокирани."

Но Москва е голям град и малко жители ще го направят дори са виждали или чували дроновете. Въпреки че мнозина може да са нервни от зачестяването на подобни атаки, те също може да се чувстват доста незагрижени за тях.

"По отношение на конструкцията на сградата (атаката с дрон ) беше като ухапване от комар за човек. Тъй като сградата е добре построена, тези устройства могат да причинят само козметични щети, а конструкцията на сградата няма да бъде повредена", каза жителят на Москва Александър Гусев пред Ройтерс.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph eq5iqo00">Маша - не е истинското й име - каза на BBC's Ukrainecast: "Чувствахме се нервни през последните две години, но тази атака с дрон е доста обичайна за нас, защото сме свикнали с лоши новини ... За съжаление, мисля, че това е нашата нова реалност."

Тя каза, че хората "не се чувстват по-уплашени. Всички разбираме, че в бъдеще ще има повече атаки."

Във вторник украинският президентски съветник Михайло Подоляк изглежда предвиди подобен сценарий: „Москва бързо свиква с пълноценна война... Повече неидентифицирани дронове, повече сривове, повече граждански конфликти, повече война“, написа той в Twitter.

Украйна никога не е поела публично отговорност за тези атаки.

Въпреки това, експертите казват, че Украйна - чиито западни съюзници не биха й позволили да удари руска територия с помощта на западно произведени оръжия от страх от ескалация - вероятно е използвала Безпилотни самолети украинско производство при атаките им срещу Москва.

Тези дронове може да не са в състояние да причинят много щети освен малки експлозии, но могат сериозно да разкъсат нервите на московчани, които биха предпочели да държат войната далеч от поглед и извън ума.

Въпреки че няма ясни доказателства откъде са изстреляни тези дронове, те „създават проблеми на руските власти“, казва Павел Аксенов от руската служба на BBC. „Ако са изстреляни зад фронтовата линия, това означава слабост на руската противовъздушна отбрана. Ако дроновете са изстреляни на руска територия, това предполага, че службите за сигурност нямат контрол над собствената си страна.“

"Пускането на такова голямо устройство не е лесна задача и не трябваше да остане незабелязано."

Междувременно някои печелят в чувството на примирение, че още атаки са неизбежни. Една застрахователна компания сега предоставя на клиентите полици за жилищно застраховане, които включват щети, причинени от „падащи летящи обекти или техните отломки“, като например дронове.

„Решихме да подкрепим нашите клиенти... срещу настоящите рискове на съвременния свят“, каза директор на Алфа Застраховане.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР