Известният журналист Сашо Диков гостува в предаването От дузпа в

...
Известният журналист Сашо Диков гостува в предаването От дузпа в
Коментари Харесай

Сашо Диков безмилостен: Левски не е Левски, Лудогорец е фирма, ЦСКА беше Литекс

Известният публицист Сашо Диков гостува в предаването " От дузпа в тъч " по Sportal TV . Той се върна във времената на " Едно към едно " и изясни избора си да спре да се занимава със спортна публицистика за сметка на политическите репортажи и разбори. Ето какво сподели топ журналистът по разнообразни тематики в " От дузпа в тъч ":

За " прехвърлянето " от спорта в политиката

Българският футбол мина в толкоз плачевно, трагично и не рядко фарсово положение, че просто не си заслужаваше човек да се занимава с този тип активност. Навремето бяхме първи в Канал 3, когато казвахме, че има уговорени мачове сред Левски и ЦСКА. Всички ни смятаха за луди, откачени, присмиваха ни се, а нещата си пристигнаха на мястото. Не виждам необикновен смисъл да се занимавам с активност, която, в не дребна част, е подигравка. Ще продължаваме да бъдем очевидци на всевъзможни привидно сензационни резултати. Лошото е, че няма избавление от залагането. Говорим за най-нормално тото, в това число абсурда от тази седмица с един от играчите на Ливърпул. Другият христоматиен случай е мачът ПСЖ – Цървена звезда 6:1. Френско издание написа, че един от шефовете на Звезда е заложил пет или шест милиона. Доколкото разбрах, за прецизен резултат подобен резултат е бил с коефициент 20. Като създадем сметката се вижда, че нещата стават страшни. Ако отидем по-нависоко, стигаме до Финансовия феърплей. Сегашният началник на ФИФА Джани Инфантино, който сякаш трябваше да размени корумпето Блатер и всички, които ги изхвърлиха, се оказа, че и той е бил в подмолни покупко-продажби с Манчестър Сити и ПСЖ, тъй като и двата тима няма по какъв начин да покрият условията за Финансовия феърплей. Разбираме, че международният футбол е разяден от всевъзможни ангажименти, под една или друга форма. В България имаме международен принос в " битката " с корупцията, тъй като когато Христо Стоичков беше треньор на Литекс, той на няколко пъти искаше от Цветан Цветанов да се вземат ограничения, викнаха го на разпит, авансово споделиха на публицистите да са там, тъй като и Литекс взел участие в сделки. Злепоставиха го пред целия свят. Наскоро Гриша Ганчев сподели, че далаверите си не престават и попита няма ли най-сетне да влязат във футбола прокуратурата, ГДБОП и ДАНС. Затова се отхвърлих и не ми съставлява интерес. Когато преди време гръмна огромният допинг скандал на Олимпиадата, един френски публицист написа: " Да, виждам го идеалния спортист, само че сянката на допинга бяга до него ". Големият спорт за жалост се изврати. Докарахме го до такава степен, че допингирането да е национална политика, както е в Русия. В политиката има нечистотия, само че вместо да приказвам за Верея и Царско село, е надалеч по-добре да разясня на българско равнище Манчестър Юнайтед и Ливърпул. Говорим за върховете на страната. Ако искаш да се правиш на мъж, се пробваш с най-силните в страната.
 Сашо Диков посетител на @@@

За ново спортно предаване

Честно казано не ми се прави. По-скоро бих взел участие под формата на продуциране на спортно предаване. Ей по този начин, за начесване на крастата. Като виждам студията, които се вършат преди и след мачовете от българското и от непознатите шампионати, при актуалната техника, просто тези хора дали не могат, дали не знаят, дали ги мързи, дали не им се разправя... Обидно е равнището на анализите, които вършат. Говоря от чисто техническа позиция. С вездесъщия Асен, с едни мижави VHS касети, правихме чудеса. Въпрос на предпочитание е. Не си представям, че това е най-хубавият метод, по който могат да се чепкат най-спорните обстановки. Не инцидентно бяха написали неотдавна, че системата ВАР беше измислена от Асен и Сашо Диков с " Асене, ВАРни ".

За футболните босове

Не е имало директни закани. Даже е имало противоположни случаи. Спомням си един мач на ЦСКА с Марек, имаше доста заплетени обстановки в него. Обажда ми се една огромна фигура от Левски, и то по време на предаването, и споделя: " Виж там по какъв начин ги подпират съдиите ЦСКА ". Не е имало закани. Те си знаят, че споделям това, което мисля. Това са думи и на починалия Георги Илиев, и на Васил Божков. Много по-трудно е да се разяснява българското състезание, въпреки че в този момент нещата се попромениха. Левски не е този Левски, изгуби се душата на тимовете. Първа лига е все едно " А " окръжна група от едно време! Българското състезание се гледа или поради тематиката, или поради гостите. Но се гледа, в случай че се предлага в добър търговски тип. Тук никой не желае и не може да постави старания да пакетира българския футбол. Очевидно няма по какъв начин да се притегли фена с футболисти и игра. За сметка на това с дами, манекенки и миски, приказвам напълно съществено, има по какъв начин да се направи футболът известен. Така се усилва ползата. Преди години Маги Халваджиян имаше концепция за предаване по италиански вид – с красиви дами, само че по тази причина се желаят старания, умения, които в този момент им липсват и не го вършат.
 Сашо Диков посетител на @@@

За Левски

Когато Тодор Батков се отхвърли и даде Левски, за мен духът на Левски умря. Усети се по публиката, опустя стадионът и така нататък На моя кумец Спас Русев му го набутаха Левски, той в никакъв случай не се е интересувал от футбол. Във футбола се желаят пари, само че и организация, с цел да можеш да направиш първокласен тим.

За Лудогорец

От другата страна е Домусчиев. Само че неговото не е български тим, тъй като играят един-двама българи. Това е компания за печелене на пари. Аферим, направи го, завоюва пари. В Разград и Ловеч обаче, колкото и трофеи да имат, футболът в никакъв случай няма да е това, което е в Пловдив и София. Лошото е, че там където има аудитория и обичаи, ги няма парите, класата и така нататък За мен Кирил Домусчиев изпусна момента да продаде някои от звездите, когато бяха на върха, да влее свежа кръв в тима. Сега някой беше написал " старците на Домусчиев ". При всички случаи Домусчиев заслужава хвалба. Преди време, когато играха против Арсенал в Лондон, някой сподели: " Е, отлично, гледайте по какъв начин играят ". А за какво да не играят по този начин? Те не са българи, не се тормозят, имат го самочувствието.
 Сашо Диков посетител на @@@

За ЦСКА-София

Гриша Ганчев е човек, който ужасно доста почитам. Той е потвърдил, че ги умее нещата. За да се стигне обаче до качествено равнище се желаят много повече пари. Парите играят и вкарват голове. Като налееш парите, би трябвало да създадеш нужната организация, да вземеш най-хубавия треньор, единствено с пари не може да стане. Тези осем милиона за емблемата той ги даде за предишното. Тези осем милиона са славното минало на ЦСКА. До този миг той беше Литекс, никой не го броеше за ЦСКА. С тези осем милиона той легитимира в действителност, че става дума за ЦСКА. Футболът е скъпо наслаждение. При нас бизнес моделът не може да сработи, като се изключи Кирил Домусчиев. Но изключението удостоверява правилото.

От кой тим е Сашо Диков?

Много добре се знае, че аз съм безжалостен почитател на Металург (Перник). Навремето Илия Павлов беше издал заповед да не ме позволяват до стадиона на ЦСКА, Наско Сираков като състезателен шеф на Левски ми беше забранил да отивам на " Герена ", с Венци Стефанов се карахме постоянно. С Венци живеем в два паралелни свята – единият за пред камерата, а другият отвън камерата. В интерес на истината аз дължа доста на състезателен клуб ЦСКА. В осми клас пристигнах от Троян в София, аз съм си селянче. Четири години в гимназията и две години като боец съм бил в ЦСКА. Левски нямаха ски, ЦСКА ми предложи. Винаги съм бил против мощните, както и в този момент съм против ръководещите, които и да са те. Журналистиката би трябвало да е съпротива на всяка власт, колкото и наивно да звучи. Такъв метод на практикуване на специалността води до нерви, кахъри и така нататък

За Инсбрук'76

Едно тъжно присъединяване с още по-тъжна предистория. За мен в никакъв случай задачата не е била да съм най-хубавият в България. Бил съм първенец на България и първенец на Балканите, желаех да се измеря по отношение на света. Бяха ме отстранили от олимпийския тим, тъй като се готвехме петима, а четирима трябваше да отидат на Олимпийските игри. Тогавашният треньор на националния тим даде един доклад преди Олимпиадата, че аз съм най-слабият от петимата. На другия ден имаше решаващо съревнование в Боровец, където ги бих с разлика и нямаше по какъв начин да не отида на Олимпиадата – отидохме и петимата. В такава психическа обстановка е мъчно да се представиш добре, ските са пъклен психарски спорт. Претендирам за някаква просветеност, а тя единствено пречи в спорт като ските.
 Сашо Диков посетител на @@@

За " съвет " от Георги Илиев

Директни закани не съм получавал от никой футболен президент. Те знаеха, че тези неща няма да минат. В наличието на Тити Папазов Георги Илиев, когато ВИС беше страна в страната, вика: " Не, ти не би трябвало да критикуваш моя тим ". Казах: " Жоро, това няма по какъв начин да стане. Това ми е животът, това ми е специалността ". По-късно, след година или две, бяхме на едно фешън празненство и крещя: " Жоро, дай да създадем изявление ". Той сподели: " Недей, тормозя се доста от камерата. Дай други работи да вършим, да пием, други работи. Другото, което разбрах – щом ги критикуваш моите, критикувай ги, не се притеснявай ". След два-три месеца го гръмнаха в Слънчев бряг. Всеки човек си избира по какъв начин да си прави работата. Когато ми взривиха колата, на другия ден бях при Слави и той ме пита дали не ме е боязън. Или човек би трябвало да го е боязън цялостен живот, или станалото, станало. Някой реши ли, няма избавление. Трябва единствено приключен глупак да не си дава сметка, че във всеки един миг, от метода, по който си правя работата, може да се случи всичко. Каквото, такова.

Коя е най-честната купа на България?

Честно казано не съм се замислял коя е най-честната. Спомням си на Славия футболиста Чавдар Цветков, още преди 10 ноември 1989 година, беше споделил: " По почтен метод у нас първенец не може да се стане ". Той е един класик, прави му чест, че още в ония години го е споделил. Друг е въпросът дали някъде по света може да се стане първенец 100% по почтен метод.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР