Известни личности се хвалят в социалните мрежи, че се гмуркат

...
Известни личности се хвалят в социалните мрежи, че се гмуркат
Коментари Харесай

Сърце, имунитет, метаболизъм: Наистина ли ледената баня е толкова полезна за тях

Известни персони се хвалят в обществените мрежи, че се гмуркат в студена вода или вземат мразовит душ, само че учените не са толкоз уверени в изгодите от тях, съобщи Асошиейтед прес.

Твърди се, че ледената вода води до възстановяване на настроението, прилив на сила, загуба на тегло и понижава възпаления.

Ким Кардашиян разгласява подвига си в Instagram. Хари Стайлс пък избра Twitter, с цел да опише за ледената баня. Кристен Бел твърди, че гмурканията ѝ са " брутални ", само че вдъхновяващи. Според Лизо потапянето в ледена вода понижава възпаления и кара тялото ѝ да се усеща по-добре.

Асошиейтед прес потърси медицински доказателства, специалисти и почитатели на практиката, датираща от епохи.

Мозъчна активност  

Може да наречете Дан О'Конър дилетант в потапянето в студена вода. От юни 2020 година мъжът от Чикаго, който е на 55 години, се гмурка в езерото Мичиган съвсем всеки ден, в това число в студени зимни сутрини, когато се постанова да рови леда с лопата.
                    
" Приливът на ендорфин е необикновен метод да се разсъните, да шокирате тялото и да задействате мотора ", сподели О'Конър в заран, когато температурата на въздуха е минус пет градуса по Целзий. 

Първото си гмуркане той прави при започване на пандемията на COVID-19, откакто е пил бърбън, а ядосаната му брачна половинка споделила да скочи в езерото. В тогавашния юнски ден водата била хубава. " Светът бе в суматоха поради новия ковид ", споделя О'Конър, а това го предиздвикало да желае да продължи. " Тъй като водата ставаше по-студена пред сезоните, психологическият резултат беше още по-голям ", твърди той.

" Психичното ми здраве е доста по-силно... Открих някакъв дзен " в това, сподели О'Конър.
       
Д-р Уил Кроненвет от Медицинското учебно заведение Фейнберг към Северозападния университет, Съединени американски щати, пробва един път да се потопи в студена вода преди години, до момента в който е на посетители на скандинавски другари на балтийски остров. След посещаване на сауна, той скача в леденостудената вода за няколко минути, а по думите му прекарването било интензивно и ободряващо.
 
" Чувствах се като че ли бях убоден със стотици милиони в действителност дребни електрически игли ", сподели той. " Усетих се някак по-силен и че мога да направя всичко ".

Според Кроненвет създаването на плацебо за ледени гмуркания обаче може да бъде мъчно.            

Има няколко теории за това по какъв начин се отразява на душeвността.
                   
Кроненвет споделя, че потапянето в студена вода подтиква частта от нервната система, която управлява почивката. Това може да усъвършенства чувството за благоденствие.

Освен това подтиква частта от нервната система, която контролира реакцията при стрес. Редовното му упражняване може да го понижи, което пък ще помогне на хората да се почувстват по-способни да се оправят с други типове стрес в живота си, макар че не е потвърдено, споделя той.
                  
Чешки откриватели откриха, че потапянето в студена вода може да увеличи концентрацията на допамин в кръвта - различен така наречен хормон на щастието, създаван в мозъка, с 250 %. Високите количества са свързани с параноя и експанзия, означи физиологът Джеймс Мърсър, почетен професор в Арктическия университет на Норвегия, който е съавтор на неотдавна изработен теоретичен обзор на изследванията за потапяне в студена вода.

Сърце

Потапянето в студена вода покачва кръвното налягане и усилва напрежението върху сърцето. Проучванията демонстрират, че това е безвредно за здрави хора и резултатите са единствено краткотрайни.

Но може да бъде рисково за хора със сърдечни проблеми, от време на време водещи до животозастрашаващо неравномерно сърцетуптене, сподели Кроненвет. Хората със сърдечни болести или фамилна анамнеза за ранно сърдечно заболяване би трябвало да се съветват с доктор, преди да се потопят, сподели той.

Метаболизъм 

Многократното потапяне в студена вода през зимните месеци усъвършенства метода, по който тялото реагира на инсулина - хормон, контролиращ равнищата на кръвната захар, означи Мърсър. Това може да помогне за понижаване на рисковете от диабет или да държи заболяването под по-добър надзор при към този момент засегнатите хора, макар че са нужни повече изследвания, с цел да се потвърди това.
                  
Потапянето в студена вода също задейства кафявата мастна тъкан, която оказва помощ да се поддържа топлината на тялото и му оказва помощ да управлява равнищата на кръвната захар и инсулина. Също по този начин способства за изгарянето на калории, което пък подтикна към изследвания дали потапянето в студена вода е ефикасен метод за намаляване. Доказателствата до момента са неубедителни.

Имунна система

Любопитни проучвания демонстрират, че хората, които постоянно плуват в студена вода, страдат по-малко от настинки и има доказателства, че това може да увеличи равнищата на някои бели кръвни кафези и други субстанции, борещи се с инфекциите. Не е ясно дали инцидентното потапяне в ледена вода може да докара до същия резултат.
 
Сред най-големите въпроси без отговор са: Колко студена би трябвало да е водата, с цел да има някакви изгоди за здравето? И бързото потапяне ще има ли същия резултат като дългото плуване?
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР