Известни личности, психолози, учители, деца и техните родители ще се

...
Известни личности, психолози, учители, деца и техните родители ще се
Коментари Харесай

Стартира кампания на Cartoon Network срещу тормоза в училищата „Имаш силата – бъди приятел“

Известни персони, психолози, учители, деца и техните родители ще се включат в интернационална осведомителна акция против издевателството в учебните заведения. Инициативата е на обичания детски ефирен канал Cartoon Network. Тя започва на 27 септември с креативно съревнование „ Клуб другарство: Имаш силата – бъди другар “.

„ Клуб другарство “ се организира и в други страни в Европа, в това число Румъния, Полша, Унгария, Русия, Белгия, Нидерландия и Люксембург. Акцията има за цел да помогне на децата и младежите да се научат да поддържат връзка между тях без експанзия, да бъдат положителни едни с други, което ще ги направи и доста по-успешни персони и хора. Важно обръщение за учениците е да разпознават насилието и да реагират вярно на него. От Cartoon Network са изработили за тази акция 3 нови анимационни видеоклипа, отдадени на проблемите, свързани с издевателството. Те ще бъдат предавани по телевизионния канал и ще бъдат оповестени на уеб страницата на акцията budipriatel.cartoonnetwork.bg .

В начинанието се включват и български звезди. Водещите на „ Преди обед “ по bTV Десислава Стоянова и Александър Кадиев, певицата Рут Колева, артистът Ивайло Захариев и журналистката Евелина Павлова в мощно видео обръщение описват на децата какви обиди са получавали в учебно заведение. Те признават, че от думите боли, само че не те ни дефинират като хора, а нашите дейности. И не инцидентно надписът на акцията е „ Имаш силата – бъди другар “.

" Тази година ние продължаваме да се ангажираме и да се борим против издевателството, като предлагаме платформата на Cartoon Network “, изясни Малгозия Чапман, вицепрезидент „ Бранд и наличие “ в Търнър за Централна и Източна Европа. Тя добави, че ги радва, че в България с изключение на работата с сътрудниците посланието за битка с издевателството ще популяризират и известни персони, което ще помогне то да стигне до повече хора. „ С „ Клуб другарство “ се ангажираме да насърчаваме почитателите на нашите стратегии да научат по какъв начин да бъдат положителни другари, а не насилници ", приключва Чапман.

На уеб страницата cartoonnetwork.bg децата и техните родители ще имат опцията да прочетат повече за другарството, да се срещнат със препоръките на психолозите, да изгледат забавни и занимателни клипчетата по тематиката. Там ще открият нужната информация какво да подхващат и към кого да се извърнат за помощ, в случай че те или някой техен непосредствен е жертва на тормоз. Важно е да знаят, че хулиганството не е нещо, което би трябвало да се понася безшумно и незабавно би трябвало да се опише на приближен човек за това, което се е случило.

Цел на акцията е да помогне и на жертвите на принуждение, и на насилниците, които също имат потребност от другар и схващане, тъй като постоянно самите те първо са били обект на тормоз. Така на децата ще бъде подсказано по какъв начин могат да бъдат същински другари и добре настроени към другите.

Като основен детайл на акцията, за един месец всички учебни заведения в страната ще се трансфорат в креативен работилници , в които цели класове ще могат да основават собствен дизайн за значки за другарството. С тях те ще вземат участие в конкурс, а най-хубавата концепция ще бъде осъществена и децата ще могат да видят своите значки осъществени.

За да се случи това, учителите би трябвало да отделят време със своите класове с деца от 6 до 18-годишна възраст, в които дружно като група да изработят концепцията. Експерти от Асоциация „ Родители “ ще оказват помощ с насоки на преподавателите, които желаят да дадат опция на своите ученици да вземат участие в конкуренцията. Съвместната работа на учениците е добър метод за насърчаване на нюх за другия, приемливост и групов дух. Конкурсът стартира на 2 7 септември, а планове могат да бъдат подавани от учителите до 22 октомври на уеб страницата на акцията. Ще бъдат отличени три класа – един победител, един на второ място и един на трето.

На 25 октомври жури ще избере най-якото предложение. Класът, който е неин основател, ще получи същински значки със своя дизайн и лични брандирани дарове с героите на Cartoon Network. Също по този начин ще взе участие в „ Работилница за откриватели “ с Географ БГ , които по прелъстителен за децата метод ги повеждат в света на науката. Класовете на второ и трето място също ще получат дарове с персонажите от обичаните си анимационни филмчета.

За страдание, страната ни е на едно от челните места, които страдат от казуса, с който акцията се бори. Според интернационалното проучване " Поведение и здраве при деца в учебна възраст “ българските деца са измежду първите 10 страни по знака „ учебен тормоз “. У нас проучването е било осъществено измежду 4796 възпитаници в 163 учебни заведения в интервала 2013 – 2014 година. Оказва се, че тормозът в учебните заведения ни е сериозен проблем, на който би трябвало прогресивно да се търсят решения.

Инициативата на Cartoon Network „ Имаш силата – бъди другар “ разпознава този проблем и търси негови положителни решения, които да стигнат до родителите и децата. В основата на „ Клуб другарство “ стои апела към децата да не се опасяват да потърсят помощ, да схванат по какъв начин държанието им въздейства на другите и най-много че имат силата да са другари.

Кампанията се организира за трета поредна година в България. Партньори на самодейността са Асоциация „ Родители “, bTV, Радио „ Фемили “, акцията „ Да бъдеш Баща “, научната платформа „ Географ БГ “ и юношеската медия TeenStation.net.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР