Известни личности и правозащитни групи призоваха Иран да освободи актрисата

...
Известни личности и правозащитни групи призоваха Иран да освободи актрисата
Коментари Харесай

Призоваха Иран да освободи известна актриса, подкрепила протестите

Известни персони и правозащитни групи приканиха Иран да освободи актрисата Таранех Алидусти - една от най-известните персони, задържани по време на тримесечните репресии против митингите в страната.

38-годишната Алидусти е била задържана в събота, оповестиха формалните медии, откакто е разгласила редица изявления в обществените медии в поддръжка на протестното придвижване. Известената иранска актриса Таранех Алидусти разгласява в Инстаграм своя фотография без кърпа, с цел да изрази поддръжката си за продължаващите антиправителствени митинги.

На фотографията тя държи надпис " Jin. Jiyan. Azadi, " - девиз, който стана известен по време на демонстрациите и се превежда като " Жена. Живот. Свобода ”, а дългата ѝ кестенява коса е разпусната свободно, до момента в който гледа право в камерата.

Размириците бяха провокирани от гибелта на 22-годишната Махса Амини, арестувана на 16 септември, която моралната полиция упрекна, че е нарушила строгия дрескод за дамите в ислямската република.

Иран упреква Съединените щати и други " врагове ", че се пробват да дестабилизират страната, като подклаждат демонстрациите.„

Други ирански артисти и видни персони, в това число футболисти, също бяха арестувани по отношение на митингите.

Алидусти се радва на забележителна интернационална популярност, след присъединяване си в награждавани филми на режисьора Асгар Фархади, в това число в спечелилия " Оскар " през 2016 година филм " Търговският пасажер ".

Тя участва на тазгодишния кино фестивал в Кан, с цел да промотира кино лентата " Братята на Лейла ", в който извършва основната роля.

Колежката ѝ Голшифтех Фарахани, наричайки я " най-смелата актриса на Иран ", означи ареста ѝ в обява в Instagram със фотография, на която тя и Алидусти са дружно с персийски хаштаг " освободете Таранех Алидусти ".

В момента Фарахани живее в заточение, откакто влезе в спор с управляващите.

Камерън Бейли, началник на Международния кино фестивал в Торонто, назова Алидусти " един от най-талантливите и приети ирански артисти ".

" Надявам се, че скоро тя ще бъде свободна и ще продължи да показва силата на иранското кино ", написа Бейли в Twitter.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР