Известната у нас американска енергийна компания Westinghouse Electric, която работи

...
Известната у нас американска енергийна компания Westinghouse Electric, която работи
Коментари Харесай

Работещата с АЕЦ Козлодуй Westinghouse сменя собственика си срещу $8 милиарда

Известната у нас американска енергийна компания Westinghouse Electric, която работи с АЕЦ " Козлодуй ",  ще смени собствеността си в договорка за близо $8 милиарда. Новината оповестиха две канадски компании - Cameco Corp и Brookfield Renewable Partners, представени от международните организации. От фирмите обявиха, че към този момент има авансово съглашение за придобиване на производителя на съоръжение за нуклеарна централа.

Cameco би трябвало да придобие 49% от Westinghouse Electric, до момента в който Brookfield Renewable и неговите институционални сътрудници ще имат останалия дял.

Сделката включва и насъбрания дълг на компанията от към $4 милиарда. Придобиването на едно от най-известните имена в енергийната промишленост на Съединени американски щати идва на фона на повишаване на интереса към нуклеарната сила на фона на енергийна рецесия в Европа и скока на цените на суровия нефт и природния газ.
 АЕЦ
АЕЦ " Козлодуй " желае да се отбрани от хакерски атаки. Подписа контракт с Westinghouse за над 8 млн.лв.

Работата по новия план стартира през март тази година и би трябвало да приключи през 2023-а

Ядрената сила към този момент е от основно значение за страните, защото те се пробват да реализират световните цели за нулеви въглеродни излъчвания и може да са на прага на взрив, следен за последно след петролната рецесия от 70-те години на предишния век.

Westinghouse Electric в България

Компанията е позната у нас от 2012 година, когато бе определена да извърши предпроектно изследване за създаване на нов седми блок на АЕЦ " Козлодуй ". Договор с тях за разширение на нуклеарната централа беше подписан през 2014 година, само че по-късно контрактът беше негоден. Седми блок към момента няма.

В началото на 2020 година американската енергийна компания подписа контракт с АЕЦ " Козлодуй " за рационализация на V и VI блок. Беше подписан контракт и за създаване на разбори на сигурността с оглед лицензиране и внедряване на различен вид нуклеарно гориво.

В началото на годината Westinghouse Electric подписа и контракт за планиране, доставка и инсталиране на система за киберсигурност на АЕЦ " Козлодуй ", а през последните месеци компанията подписа и съглашение за създаване на вместилище за геотермална сила в България въз основата на нов тип технология.
 Toshiba с $8.4 милиарда загуба поради Westinghouse
Toshiba с $8.4 милиарда загуба поради Westinghouse

Въпреки това компанията предвижда облага за идната година
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР