Известната Суперсерия на СССР, която остава в историята като един

...
Известната Суперсерия на СССР, която остава в историята като един
Коментари Харесай

Когато Канада и СССР се сблъскват на леда, двама репортери изяждат статиите си

Известната Суперсерия на Съюз на съветските социалистически републики, която остава в историята като един от най-великите конфликти в историята на хокея, ражда занимателни случки с двама кореспонденти, отразяващи напрегнатите мачове.

На една известна фотография, направена през септември 1972 година, канадският кореспондент Дик Бедоус яде борш с накъсани късчета от публикацията си, написана преди първия мач сред Канада и Съюз на съветските социалистически републики.

Колкото и да е изненадващо, Бедоус не е единственият кореспондент, направил неправилна прогноза, на който му се постанова да извърши обещанието си, като да изяде личното си писание.
Свободен свят против комунизъм
Въпреки че събитието е проведено за да се трансформира в конфликт сред най-хубавите в света на хокея на лед, залогът е доста по-висок.

За милионите, които гледат по целия свят, играта е съревнование от доста по-голям мащаб. За мнозина то е въпрос на идеологическо съревнование – свободният свят, който се бори с комунизма. Репортерите също вземат страна. През септември 1972 година обективността става равна на изменничество.

Веднъж в Москва, пет мача след началото на серията, Трент Фрейн от „ Торонто Старс “ е охулен от уредника на шампионата Алън Ийгълсън. Двамата мъже организират къс диалог пред асансьор в хотел „ Интертурист “ в Москва след петия конфликт.

„ Какво мислиш? “, пита Ийгълсън.

Фрейн отвръща, че е впечатлен от уменията на руските играчи да управляват шайбата и да си я подават.

„ Сигурно си шибан болшевик “, възкликва Ийгълсън.

„ За първи път видях медиите да се обединят в една обща идея “,  Ралф Меланби, който управлява „ Хокейната вечер в Канада “. „ Те всички бяха против Русия. Беше необикновено. Медиите бяха на първо място канадци, а по-късно публицисти “.
Медийни прогнози
Преди Суперсерията в Торонто през 1972 година консенсусът в канадските и американските медии е, че тимът на Канада абсолютно ще бие препоръките.

 Дик Бедоус

Дик БедоусMichael Stuparyk/Toronto Star via Getty Images

„ Отборът на Ен Ейч Ел ще ги размаже с 8:0 “,  Джералд Ескинази от „ Ню Йорк Таймс “.

„ 8:0 за Канада – и това е резултатът от първия мач “,  Фран Роса от „ Бостънс Глоуб “.

Журналистът от ‘Глоуб енд Мейл “ Дик Бедоус също  своя залог: „ Канада ще завоюва с 8:0. Ако руснаците извоюват и една победа, ще изям тази публикация, накъсана в купа борш на стъпалата пред съветското посолство “.
Необичаен
залог
Другият канадски публицист, който прави прогноза и също се зарича да изяде думите си, е Джон Робъртсън.

 Джон Робъртсън

Джон РобъртсънRon Bull/Toronto Star via Getty Images

В публикация за „ Монреал Стар “ Робъртсън показва позиция, която скандално се опълчва на общия консенсус в канадските медии. Според него руският тим ще победи канадските играчи. За да поддържа прогнозата си, която се коства извънредно нереалистична безусловно на всички в Канада по това време, Робъртсън дава обещание, че в случай че бърка, ще си изяде публикацията.

Това му печели известност на подбудител измежду неговите сътрудници и читатели.

„ Робъртсън, който рядко бе внимателен, постоянно споделяше, че стартира да се тревожи, когато отрицателните писма, които получава, паднат под 80% от общата численост “,  си Уилям Хюстън в публикация за „ Глоуб енд Мейл “ през 2002 година.

В този съответен случай Робъртсън вбесява безусловно всички – уредниците на шампионата, канадските играчи и читателите на „ Глоуб енд Мейл “.

Самият Робъртсън твърди, че прогнозата му е изчислена и основана на персоналните му наблюдения над руския тим в дейности и на несъответстващото показване на препоръките в канадските масмедии.

„ Преди началото на серията си припомням по какъв начин седяхме на трибуните с няколко от канадските играчи. Обичах тези момчета, само че те седяха там и се присмиваха на оборудването на руснаците и на самите тях. Никой не искаше да им даде късмет. Статията бе на половина сериозна, на половина лекомислена. Но бях ходил в Русия и бях писал публикации за тяхната хокейна стратегия. И в действителност усещах, че те са по-добри, в сравнение с ги смятаха “, написа Робъртсън по-късно.

 Някои от 3000-те канадски почитатели приветстват и развяват канадския байрак по време на мача сред Канада и Съветския съюз

Някои от 3000-те канадски почитатели приветстват и развяват канадския байрак по време на мача сред Канада и Съветския съюзMelchior DiGiacomo/Getty Images
Разчистване на сметките
Първият мач от серията носи огромно отчаяние за историята на канадския хокей. На 2 септември 1974 година препоръките изненадват 18-хилядната канадска аудитория, събрала се на „ Монреал Форум “, като изненадващо бият противниците си със 7:3.

 22 септември 1972 година в ледения замък Лужники в Москва, Русия

22 септември 1972 година в ледения замък Лужники в Москва, РусияMelchior DiGiacomo/Getty Images

Веднага след руската победа е направена известната фотография на Дик Бедоус, който яде борш с късчета от публикацията си на предните стълби на руското посолство в Канада. Журналистът приема обстоятелството, че прогнозата му е неверна, и с подготвеност извършва обещанието си.

 Канадският професионален хокеист Жан Рател от тима на Канада в контрола на шайбата по време на мач от 1972

Канадският професионален хокеист Жан Рател от тима на Канада в контрола на шайбата по време на мач от 1972Melchior DiGiacomo/Getty Images

Във втория мач канадците бият с 4:1. Като цяло, канадският тим печели четири от седем мача, а препоръките бележат триумф в останалите три. Канадско-съветският конфликт на леда остава в историята като може би най-напрегнатото и най-оспорваното. Играчите и от двата тима си печелят уважението и на противниците, и на публиката и от двете страни на земното кълбо.

 Отборът на Съветския съюз чества след успеха в мач 5 от серията Summit Series от 1972 година на 22 септември 1972 година

Отборът на Съветския съюз чества след успеха в мач 5 от серията Summit Series от 1972 година на 22 септември 1972 г.Melchior DiGiacomo/Getty Images

Никой в канадската преса не чака руският тим да се показа по сходен метод. Но канадците също са готови за натиска и още веднъж потвърждават водачеството си в света на хокея.



Melchior DiGiacomo/Getty Images

Оказва се, че прогнозата на Джон Робъртсън, че руският тим ще победи, е доста по-близо до изхода от оптимистичните прогнози, залели канадската преса. Но колкото и близко да е неговото пресмятане, той не познава крайния резултат – и канадците не губят от препоръките, както предсказва той.

 Род Гилбърт №8 от Канада се бие с Евгений Мишаков №12 от Съветския съюз

Род Гилбърт №8 от Канада се бие с Евгений Мишаков №12 от Съветския съюзMelchior DiGiacomo/Getty Images

Говори се, че при завръщането си от Москва в Монреал сътрудниците на Робъртсън му сервират ядене, подправено с късчета от публикацията му. Басът си е бас – на мъжа не му мигва окото и изяжда всичко в чинията.

 Супер серия от мачове по хокей на лед сред националните тимове на Съюз на съветските социалистически републики и Канада през 1972 година

Супер серия от мачове по хокей на лед сред националните тимове на Съюз на съветските социалистически републики и Канада през 1972 г.Дмитрий Донской/Sputnik

създател: НИКОЛАЙ ШЕВЧЕНКО

източник: bg.rbth.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР