Извънземни астрономи може да гледат в наша посока от далечни

...
Извънземни астрономи може да гледат в наша посока от далечни
Коментари Харесай

“Един ден ще блестим като фар за съвременните телескопи”. Наблюдават ли извънземните Земята

Извънземни астрономи може да гледат в наша посока от далечни планети. Какво биха видели те разкриваексперт от Би Би Си.

От известно време търсим в небесата. Но макар десетилетията на слушане на радиосигнали и търсене на признаци, че други светове могат да бъдат даже едва обитаеми, до момента резултатите са оскъдни. Макар че астрономите са разпознали няколко вероятни претенденти за места, където може да съществува живот на други места във Вселената, както и странни мистериозни сигнали, към момента няма съответни доказателства за извънземен живот там.

Но какво би станало, в случай че имаше? И какво, в случай че те се оглеждат, пробвайки се да ни намерят? Дали биха знаели, че на Земята има живот? Това савъпроси, с които учените би трябвало да се оправят през последните години, защото ние продължаваме несъзнателно да излъчваме наличието си в галактиката. „ Поставете огледало против себе си в космоса и какво биха видели те за нас? “, пита Жаклин Фахърти, астрофизик в Американския природонаучен музей в Съединени американски щати. „ Ние гледаме. Това значи, че други светове също могат да гледат. “

Досега сме разкрили повече от 5500 планети, които обикалят към други звезди в нашата вселена, наречени екзопланети. Но сходни наблюдения са в начален етап - трилиони светове евентуално са разпръснати из Млечния път. На някои от тези светове започнахме да търсям както химически следи в атмосферата им, които биха могли да свидетелстват за биологична интензивност, по този начин и даже техносписъци, които биха могли да бъдат излъчени от интелигентни форми на живот - радиосигнали, целеустремено или инцидентно изпратени в наша посока.

От към век насам Земята нахално излъчва личното си наличие в галактиката. Най-забележителният интервал е от 1900 година до Втората международна война, споделя Хауърд Айзъксън, астроном от Калифорнийския университет в Бъркли, Съединени американски щати, когато нашите радиопредавания са били по-силни. „ Трябваше да бъдат по-мощни, тъй като устройствата, на които хората слушаха, нямаха толкоз чувствителни приемници “, споделя той.

Днес продължаваме да излъчваме радиосигнали - от телевизионни излъчвания до сателитни връзки, само че по по-слабо откриваем метод. „ Радиостанциите не желаят да излъчват в космоса “, споделя Томас Бийти, астроном от Университета на Уисконсин в Съединени американски щати. „ Те желаят да излъчват към земята. “ Други по-модерни форми на връзка, като сигналите на мобилните телефони, е малко евентуално да бъдат открити.


(28.октомври 2010 г.) --- Части от Европа и Африка са доста елементарно разпознаваеми в тази нощна фотография, снимана от един от членовете на екипажа на Експедиция 25 на борда на Международната галактическа станция, летяща на 220 благи над Земята на 28 октомври. Гледката " гледа " на север над Сицилия и " ботуша " на Италия, като Средиземно море съставлява по-голямата част от забележимата вода в изгледа и Адриатическо море вдясно от центъра. Тунис се вижда отчасти отляво. Част от закачен съветски галактически транспортен съд и други съставни елементи на МКС са на напред във времето. Снимка: НАСА

Светлинното замърсяване, провокирано от нашите градове, се вижда от Международната галактическа станция, само че евентуално не е задоволително публикувано, с цел да притегли вниманието на далечните извънземни астрономи.

Но не всички наши сигнали са толкоз слаби. В цялата Слънчева система има голям брой галактически апарати, които изследват разнообразни места като Марс, Юпитер и даже външните елементи на Слънцето. Най-отдалеченият от тях, галактическият уред " Вояджър 1 " на НАСА, се намира на 24 милиарда километра от Земята, което изисква мощна мрежа от антени на Земята, известна като " Дълбококосмическа мрежа ", с цел да се реализира връзка с него.

През април Айзъксън пресметна дали някои от тези излъчвания, до 20 киловата, могат да доближат до други звезди, когато се размият над отдалечените галактически апарати и продължат пътуването си в космоса. Той откри, че четири близки звезди и всички съпътстващи ги планети към този момент са получили предаванията, а до 2300 година сигналите евентуално ще бъдат чути от повече от 1000 звезди. „ Сигналът несъмнено ще се появи като неестествен “, споделя Айзъксън. До 2031 година най-близките от звездите ще са имали задоволително време да одобряват сигналите и да изпратят свое лично известие назад - може би забавна цел за бъдещо проучване.

Но какво би станало, в случай че извънземните астрономи бяха по-всеотдайни? Те биха могли да се опитат да следят нашата планета, преди да получат такива сигнали. Ако съумеят да следят прекосяването на нашата планета пред Слънцето, известно като пренос, те биха могли да видят по какъв начин слънчевата светлина минава през нашата атмосфера и да разграничат другите ѝ газове.

През 2021 година Фахърти откри, че в радиус от 300 светлинни години от Земята има близо 2000 звезди, които евентуално биха могли да следят подобен пренос. „ Това е добър набор от светове “, споделя тя.

„ Най-добрият знак за живот на Земята от такива наблюдения може да са кислородът, азотът и водните пари “, споделя Пол Римър, астрохимик от Университета в Кеймбридж, Англия, което „ би било индикация за постоянен течен океан “.

Хлорофлуоровъглеводородите от аерозоли, хладилни сътрудници и други източници също биха могли да бъдат симптом за промишлена активност на нашата планета. „ Почти сме сигурни, че те могат да бъдат създадени единствено от технологии “, споделя Мейси Хюстън, астроном от Калифорнийския университет в Бъркли, Съединени американски щати. До 2150 година урбанизацията може да е повишена 10 пъти повече от настоящето си равнище и тогава ще блестим като фар за актуалните телескопи.

Един от най-открояващите се софтуерни сигнали от Земята обаче може да не са атмосферните замърсители или радиосигналите, а светлините на градовете ни. През 2021 година Бийти пресмята, че натрият, предаван от такива светлини, може да бъде открит в атмосферата на планетата. „ Той има доста остри спектрални характерности “, споделя Бийти. „ Това в никакъв случай не би се получило посредством натурален развой. “

Земята в настоящия си тип евентуално не е задоволително урбанизирана, с цел да може да бъде открита по подобен метод, най-малко в границите на параметрите на личните ни телескопи. По-малко от 1% от повърхността на Земята е покрита с градове. Тя е надалеч от това да бъде екуменополис - град, обхващащ цялата планета, сходен на измисления свят Корусант във филмите " Междузвездни войни ".

Но извънземни цивилизации с по-напреднали телескопи може би към този момент ще могат да ни виждат. „ Напълно е допустимо да има извънземни астрономи, които са построили 100-метров галактически телескоп, който може да ни вижда тъкмо в този момент “, споделя той. Дори в случай че извънземните астрономи имат по-малък телескоп, който може да види единствено слабата " точка " на нашата планета, те въпреки всичко биха могли да схванат, че тя е обитаема. Познавайки наклона и въртенето на Земята, светлината, предавана от нашата планета, може да се употребява за сформиране на груба карта на повърхността ни, показваща сушата, океаните и даже бреговите линии, съгласно Джонатан Джианг, астрофизик от Лабораторията за реактивно придвижване на НАСА в Съединени американски щати. „ Стига да можете да видите светлинна точка, можете да я анализирате “, споделя Джианг, който през 2018 година употребява галактически уред в нашата Слънчева система, с цел да показва техниката на Земята. Всичко това повдига въпроса дали в действителност желаеме да бъдем толкоз забележими. „ Във филмите постоянно ни нахлуват “, споделя Бийти.

(бел. ред. - известният академик доктор Нийл ДеГрас Тайсън в епизод от подкаста на Джо Роугън споделя своето изказване, че във всички филми за извънземни, те са показани като завоеватели, тъй като такава е и историята на Земята. Във филмитеизвънземните са доста по-развити софтуерно от хората и желаят да ни завземат. В историята на света всякога, в който цивилизация с по-развита технология се среща с друга, която не е развита, резултатът не е добър за тези без технологията. Съответно извънземните са представяни като злокобни не от богато въображение, а от позната история и обстоятелства, или с други думи не се опасяваме от извънемните, а от себе си).

В реалност учените са по-склонни да известяват за нашето наличие, като от време на време даже изпращат целенасочени послания във Вселената - като да вземем за пример известния радиосигнал с висока мощ, съдържащ елементарна картинка за човечеството, изпратен от към този момент несъществуващия радиотелескоп Аресибо в Пуерто Рико през 1974 година „ Всъщност, не се тормозя от сюжетите за Деня на независимостта “, споделя Бет Билър, астроном от Единбургския университет във Англия.


Астрономите употребяват радиотелескопи, с цел да сканират небето за сигнали от космоса, само че нашите лични предавания могат да бъдат уловени от сходно съоръжение на други светове (снимка: Pexels)

Тъй като човечеството продължава да трансформира нашата планета, в случай че приемем, че първо не сложим завършек на личното си битие посредством война или по различен метод, Земята евентуално ще става все по-забележима. Сокас-Наваро твърди, че един ден извънземните астрономи биха могли даже да виждат облака от спътници, които обикалят към нашата планета. Ще би трябвало да имаме " милиард пъти повече от това, което имаме в този момент, което звучи като доста ", споделя той. „ Но за няколко десетилетия от една кола стигнахме до над милиард автомобила. “

Може би, в случай че сме нетърпеливи да изпълним първи контакт, бихме могли да създадем повече, с цел да бъдем видяни, да вземем за пример, с излъчвания като посланието от Аресибо. Досега е имало единствено няколко по-нататъшни опита. „ Ако зависеше единствено от мен, щях да излъчвам нашето битие и да се надявам, че някой ще отговори “, споделя Римър. „ Но това е единствено мое мнение. Това е решение, което съгласно мен би трябвало да се вземе в международен мащаб. “

„ Ако обществеността поддържа това, една от концепциите би могла да бъде построяването на големи структури в космоса “, споделя Бийти, „ като да вземем за пример огромен триъгълник или квадрат с размерите на планета, изработен от тъничък материал, който би бил явно неестествен за извънземните астрономи. Това би бил главният метод да бъдем видяни, в случай че желаеме “.

Засега признаците за нашето битие са по-скромни, само че въпреки всичко откриваеми. „ Те не се нуждаят от чудеса “, споделя Сет Шостак, старши астроном в института Сети (Search for Extraterrestrial Intelligence) в Съединени американски щати. „ Те просто се нуждаят от технологията, с която разполагаме ние, само че в по-голям мащаб. “

Истинският въпрос, който би трябвало да си зададем, е: дали някой гледа в нашата посока, с цел да ни забележи?
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР