Извънредната подкрепа по Временната рамка за държавна помощ даде възможност

...
Извънредната подкрепа по Временната рамка за държавна помощ даде възможност
Коментари Харесай

Зам.-министър Събев: България подкрепя предложението кризисното подпомагане за агросектора да продължи до края на 2023 година

Извънредната поддръжка по Временната рамка за държавна помощ даде опция да се смекчат част от икономическите компликации, с които се сблъскват земеделските стопанства.

България приветства удължаването на това подкрепяне до края на 2023 година и упорства таванът да бъде съразмерно повишен. Това съобщи заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на съвещание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство в Люксембург. На него бе разискван план за изменение на Временната спешна рамка.

Георги Събев означи, че подпомагането е ориентирано към сензитивните браншове от българското земеделие и ще помогне за повишение на тяхната обществена и икономическа резистентност.

„ Интензивният импорт на слънчоглед от Украйна през последните 5 месеца провокира понижаване на търсенето на български слънчоглед от преработвателните предприятия в страната. Невъзможността за своевременна реализация на продукцията и усложненията, съчетано с високите разноски за произвеждане води до липса на задоволителна ликвидност и обикновено пускане на есенната сеитба “, обясни заместник-министър Събев. Той уточни още, че и животновъдният бранш също е неустойчив, цените на фуражите и енергоносителите не престават да се усилват и повишените цени на животинската продукция не покриват повишените индустриални разноски.

По време на съвещанието бе дискутирана и тематиката за хуманното отношение към животните. Относно бъдещото прекратяване на систематичното умъртвяване на мъжки пилета в Европейски Съюз, позицията на България, споделена и от други страни членки, е новите правила да бъдат въвеждани поетапно, с цел да се избегнат обилни разтърсвания за животновъдния отрасъл.

За прилаганите ограничения във ветеринарната и фитосанитарната област заместник-министър Събев уточни, че е належащо да се подсигурява тяхната финансова обезпеченост предвид на стратегическото състояние на нашата страна като външна граница на Европейски Съюз. Той посочи, че препоръчаната редукция на % съфинансиране, изключително на ограничения, които към този момент са планувани в националния бюджет и осъществени, е извънредно недопустимо за страната, и може да се окаже действителна опасност за надзора и ликвидирането на болести в бъдеще.

Във връзка с вноса на селскостопански артикули в Съюза от трети страни, Георги Събев разяснява, че за артикули, които се внасят в Европейски Съюз, следва да бъдат изпълнявани идентични на високите стандарти на Европейски Съюз за околната среда, хуманното отношение към животните, здравето на растенията и ветеринарните условия, които европейските производители са длъжни да съблюдават. Ако този принцип не се ползва, се основава нечестна конкуренция, а това е рисково за развиването на земеделския бранш и селските региони, добави още Георги Събев. Аграрният заместник-министър напомни, че за България  чувствителни въпроси не престават да бъдат вносът на мед, слънчогледово масло и птиче месо от Австралия и страните от МЕРКОСУР. Също по този начин и отбраната на географските означения като да вземем за пример Българско розово масло и Стралджанска мускатова ракия в съглашението за свободна търговия с Австралия. Относно съглашението на Европейски Съюз с Китай за взаимна отбрана на географски означения, Георги Събев напомни, че азиатската страна става все по-сериозен производител на розово масло, тъй че за България е извънредно значимо Защитеното географско напътствие „ Българско розово масло “ да бъде включено в най-кратки периоди като предпазен артикул в Китай.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР