Извънредната епидемична обстановка да отпадне от 1 април, предлагат депутати

...
Извънредната епидемична обстановка да отпадне от 1 април, предлагат депутати
Коментари Харесай

Управляващите предлагат извънредната епидемична обстановка да отпадне от 1 април

Извънредната епидемиологична конюнктура да отпадне от 1 април, оферират депутати от ръководещата коалиция с импортирани от тях промени в Закона за здравето. Промените плануват изключителната конюнктура да отпадне, само че да бъде непокътната опцията за въвеждане на избрани ограничаващи ограничения на национално и районно равнище при положение на нараснала заболеваемост. Промените се чака да бъдат гледани от Народното събрание идната седмица.

От началото на епидемията от Covid-19 през 2020 година страната ни в началото бе в изключително състояние, което в следствие бе сменено от изключителната епидемиологична конюнктура, която бе неведнъж удължавана до този миг.

Сега ръководещите считат, че е време за излизане от изключителната конюнктура и замяната ѝ с по-гъвкави принадлежности за ръководство на епидемията.

Без повече затваряния

С предлаганите законови ремонти се резервира опцията министърът на опазването на здравето по предложение на основния държавен здравен контрольор да вкарва със заповед противоепидемични ограничения на територията на страната или на обособена област за избран интервал от време. Отделно, ограничения на районно равнище могат да се вкарват и със заповед на шефа на локалната здравна ревизия (РЗИ).

Противоепидемичните ограничения, обаче, не могат да включват възбрана за влизане в страната и ограничаване на напредването на територията на страната, нито прекъсване на работа на обекти с публично предопределение.

Така налаганите ограничения ще се свеждат до условие за носене на маски на публични места, съблюдаване на отдалеченост, постоянна стерилизация, осъществяване на имунизационни акции и сходни. При нужда към идващите в страната ще могат да се постановат избрани условия, а точно да показват документ за имунизация, преболедуване или проучване.

Още три месеца бонуси за лечебни заведения и медици

Три месеца след анулация на изключителната конюнктура ще се резервира опцията Министерство на здравеопазването да субсидира лечебните заведения за поддържане на готовността им за оказване на здравна помощ в изискванията на епидемиологична конюнктура.

Парите за медиицте на първа линия също ще продължат да се изплащат още три месеца – до юни, както неведнъж заявиха и финансовият министър Асен Василев и други представители на обединението.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР