Изтребители и транспортни самолети прелетяха над Букурещ по случай Деня

...
Изтребители и транспортни самолети прелетяха над Букурещ по случай Деня
Коментари Харесай

Бойни и транспортни самолети и хеликоптери прелетяха над Букурещ в Деня на авиацията

Изтребители и транспортни самолети прелетяха над Букурещ по случай Деня на румънската авиация и военновъздушните сили (20 юли). Въпреки жаркото слънце и високите температури, любопитни поданици и посетители на града от всевъзможни възрасти пристигнаха, с цел да зърнат в небето F-16 Fighting Falcon, Eurofighter Typhoon, C-130 Hercules, C-27J Spartan, хеликоптер IAR-330 на Румънската разследваща работа, хеликоптери EC-135 на Министерството на вътрешните работи, Boeing 737 на Tarom, Eurofighter Typhoon на италианските военновъздушни сили, както и самолетите Extra 300 на Аероклуба на Румъния.

Военни раздаваха на публиката вода поради жегата, а наоколо до събитието имаше паркирани коли за спешна помощ на Спешната помощ. 

Въздушното шоу беше предшествано от военно-религиозна гала на Паметника на въздушните герои на Площада на летците в Букурещ с поднасяне на венци в памет на летците. 

“След дълъг интервал на мир, за жалост Европа още веднъж претърпява суровата действителност на войната. Недалеч от нашите граници прилежаща Украйна страда от жестока нападателна война, стартирана нелегално и безпричинно от Руската федерация. Румъния е част от най-мощния военно-политически съюз в света и този статут ни дава най-важните гаранции за сигурност в цялата ни история. Но трагичният опит на Украйна също ни демонстрира, че отбраната стартира вкъщи ”, съобщи в свое послание по случай празника румънският министър на защитата Ангел Тълвар. 

По думите му румънската войска извършва най-амбициозната стратегия за рационализация в своята история, а вложенията за защита са се нараснали до 2,5% от Брутният вътрешен продукт, което разрешава ускорение на някои съществени стратегии за повишение на потенциала за деяние.

На собствен ред вътрешният министър Каталин Предою заяви, че до няколко месеца флотът от хеликоптери, предопределени за избавяне на бедстващи, ще се обогати с по-модерни, по-мощни и по-ефективни самолети и пожела “чисто небе ” в бъдещи задачи. 

Денят на румънската авиация и военновъздушните сили се чества всяка година на 20 юли, когато се празнува Свети оракул Илие Тесвитянул, духовният покровител на водачите. На 1 април 1913 година влиза в действие първият закон за организацията на военното въздухоплаване в Румъния и въз основа на член 1 от закона, първите съставни елементи на Военновъздушните сили - авиацията и аеростанцията, са подчинени на профилирана командна конструкция - Военна работа по въздухоплаване, с което се сътвори нова категория въоръжени сили - Военновъздушни сили.

Понастоящем „ Carpathian Vipers “ - отряд, състоящ се от четири многоцелеви изтребителя F-16 и помощен личен състав е ситуиран във военновъздушната база Шяуляй в Литва и обезпечава задачата Enhanced Air Policing в балтийските страни от април до юли 2023 година Целта му е да пази целостта на въздушното пространство на балтийските страни.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР