Източноевропейските страни приемат милионите украинци, бягащи от руската инвазия, като

...
Източноевропейските страни приемат милионите украинци, бягащи от руската инвазия, като
Коментари Харесай

Източна Европа посреща бежанците като свежа работна сила

Източноевропейските страни одобряват милионите украинци, бягащи от съветската инвазия, като евентуална работна мощ. Анализатори предизвестяват, че консолидираното на всички тях ще бъде предизвикателство, съобщи Агенция Франс Прес.

Около 2,5 милиона души към този момент са избягали от Украйна, сочат данни на Организацията на обединените народи, която ги дефинира като " най-бързо разрастващата се бежанска рецесия в Европа след Втората международна война ".

Повече от половината към този момент са в Полша, само че десетки хиляди също остават в Молдова и България, които имат едни от най-бързо топящите се народи.

„ Тези, които в този момент идват на територията на Европейски Съюз, са добре квалифицирани и дават отговор на търсенето на работна ръка ", сподели Зиглинде Розенбергер от Виенския университет.

Други специалисти попитаха по какъв начин източноевропейските страни, които имат по-нисък Брутният вътрешен продукт от западните си сътрудници, могат да се оправят с големия приток.

В писмо до държавното управление асоциацията на българските работодателски организации съобщи, че може да наеме до 200 000 украинци. В него е записано, че тези, които са от български генезис и владеят езика, ще бъдат изключително добре пристигнали.

Представители на ИТ, текстилния, строителния и туристическия бранш в България също обявиха, че желаят да наемат десетки хиляди хора.

Населението на България е намаляло от съвсем девет милиона при рухването на комунизма до 6,5 милиона в този момент. Само дребна част се дължи на емиграцията.

Посрещането на бежанците идва от най-високите равнища. Българският министър председател Кирил Петков дефинира украинските бежанци като " интелигентни, образовани, висококвалифицирани ". „ Това са хора, които са европейци, тъй че ние и всички други страни сме подготвени да ги приемем ", сподели той.

Около 20 000 украинци сега са в България - най-бедната страна членка на Европейски Съюз - макар че се чака броят им да нарасне, в случай че Русия превземе Одеса на Черно море.

Унгария - която популяризира рестриктивната си миграционна политика, само че също по този начин се бори с дефицита на работна ръка - също приветства украинците.

„ Ние можем да видим разликата сред мигрантите, които идват от юг, и бежанците ", сподели националистическият министър председател Виктор Орбан. „ Бежанците могат да разчитат на цялата ни помощ ", сподели той предходната седмица.

Страните, в които в последна сметка остават огромен брой бежанци, като Полша да вземем за пример, могат да бъдат съществено претрупани, защото доста от тях са деца и възрастни - затова не могат да работят. " Как толкоз доста хора ще бъдат интегрирани в цяла Европа? Това ще бъде проблем ", сподели пред Агенция Франс Прес Брад Блиц от University College London.

Молдова, която се намира сред Украйна и Румъния, към този момент прикани за помощ от Европейски Съюз за настаняването на към 100 хиляди бежанци. Страната е с население от 2.6 милиона души.

„ Ще имаме потребност от помощ, с цел да се оправим с този напор и имаме потребност от това бързо ", сподели молдовският министър председател Наталия Гаврилита при гостуването на американския държавен секретар Антони Блинкен предишния уикенд.

Източник:БГНЕС

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР