Източник: УМБАЛ Александровска Проф. д-р Мария Балабанова, дм, работи в

...
Източник: УМБАЛ Александровска Проф. д-р Мария Балабанова, дм, работи в
Коментари Харесай

Проф. Мария Балабанова: Слънчевата алергията може да е поради комбинация с други дразнители

Източник: УМБАЛ " Александровска "

Проф. доктор Мария Балабанова, дм, работи в Клиниката по кожни и венерически заболявания в УМБАЛ „ Александровска “. Професор е към Катедрата по дерматология и венерология в Медицинския университет в София.
През 1983 година придобива степен лекар по медицина, а през 1987 година - компетентност по дерматология и венерология. През 2001 година става завеждащ хистопатологична лаборатория. Степента „ професор “ придобива през 2016 година
Членува в Българското дерматологично сдружение, Европейската академия по дерматология, Български лекарски съюз и други Автор е на 166 научни изявления, учебници, книги, издадени в чужбина.

- Проф. Балабанова, какво съставлява слънчевата алергия?

Слънчевата алергия сплотява разнообразни положения. Алергичните хора, с изключение на към разнообразни алергени, могат да реагират и на слънчевата светлина, като тази сензитивност може да стартира през разнообразни интервали на живота.
Фотоалергията се дължи на комбинацията от слънчевите лъчи и морска вода. Освен това солената вода води до изсушаване на кожата, което подкрепя появяването на кожни обриви така наречен дерматит.
При някой хора, допирът до някой треви и растения в комбиниране с излагане тялото на слънце води до така наречен фито-фотодерматити обриви като отпечатък. Наблюдават се при берачи на смокиня, магданоз и други В смокиновите листа и плодове има сок, който предизвиква поява на мехури и обриви по тялото.
При слънчева алергия се предлага да се вземат

ограничения преди излагане на слънчевите лъчи – да се одобряват противоалергични медикаменти, да се употребяват хидратиращи кремове.
Некачествените фотозащитни артикули също могат да провокират дерматит и пигментации. Освен веществото, което защищава от слънцето, има и други съставки, които могат да причинят контактна алергия.
Там, където кожата е напръскана с парфюм, в комбиниране със слънчевата светлина, още веднъж може да се получи дерматит. Същото важи и за декоративната козметика. Ако се нанесе декор дьо загар върху лицето, може да се провокира обрив от слънцето, защото в козметичния артикул има субстанции, които усилват въздействието на слънчевите лъчи.
Някои заболявания на кожата и съединителната тъкан могат да се утежняват от слънцето. Има обаче кожни заболявания, които се усъвършенстват от слънчевите лъчи. Важно е, в случай че пациентът има кожен обрив, да бъде диагностициран и проучен, с цел да знае дали да се пази или излага на слънце.
Акнето да вземем за пример може да се усъвършенства или утежни от слънцето. Няма проучване, което да покаже по какъв начин ще реагира кожата на пациентите с акне.
Често срещан проблем са пигментните нарушавания по лицето. Такова положение се назовава мелазма и прогресира с всяко последващо излагане на слънце.

- Какъв би трябвало да бъде фотозащитният козметичен артикул?

Фотозащитните кремове с

висок фактор са наложителни при дребни деца или при някой кожни болести. Нормално се предлагат кремове с фотозащитен фактор 15 най-много до 30. Хората с сензитивна кожа, склонна към фотодерматит е добре да не употребяват лоен крем или олио.

За предпочитане е фотозащитният артикул да бъде мляко или доста лек крем-емулсия и да се нанася на всеки два часа. След плаж е целесъобразно да се вземе душ и да се нанесе хидратиращ крем от бялата козметика.

Когато се закупуват фотозащитни или хидратиращи артикули, дано това да става от аптека. В аптеките към този момент има огромен избор от модерни, комбинирани кремове, съчетаващи фотозащитни, хидратиращи, както и камуфлажни артикули. Трябва да се заобикалят ароматизирани артикули, тъй като покачват алергичността. На пазара към този момент съществува многообразие от артикули, които с изключение на, че пазят кожата, способстват и за формиране на лек загар.

- Какви ограничения би трябвало да се вземат при съмнение за слънчева алергия?

Най-честите признаци са появяването на сърбящ обрив или зачервена кожа. При появяването им е добре да се посети кожен лекар. Лечението включва разнообразни лекарства, като успокояващи възпалената кожа кремове, кортизонови препарати, хидратиращи кремове, противоалергични медикаменти.

Свързани публикации.. Доц. доктор Мария Балабанова: Отстраняването на рискови бенки ни пази от рак 1 Какво знаем за слънчевата алергия? 0 Алергия към храни се отключва и в зрелост – за какво? 0

По принцип не е нужна целогодишна приложимост на медикаменти при слънчева алергия. Пациентът може да стартира подготовка напролет или към месец - два преди излагане на слънце, в случаите, когато към този момент е известна реакцията на кожата към слънчевите лъчи.
Хората, които прибягват към хомеопатия, би трябвало да се доверят само на експерти, способени при лекуване с хомеопатични медикаменти.

- Има ли проучвания, които могат да се проведат с диагностична цел?

Има фототестове, които се вършат в профилираните клиники. Те могат да потвърдят сензитивност към слънчевите лъчи. Тестът няма да покаже дали ще се получи обрив от слънцето, а това, че пациентът може да има заболяване, което ще се утежни от слънчевата светлина.
Фототестът се прави, с цел да дефинира метода, по който реагира кожата на слънчевите лъчи с избрана дължина и дълготрайност на излагане на слънце. Ако резултатите от фототеста са позитивни, се вършат други проучвания изясняване на диагнозата.
Препоръчително е пробата да не се прави самоцелно, а след консултация с кожен лекар от университетска болница, защото това е профилирана област от дерматологичната просвета. След

деликатен обстоен диалог, последван от обзор на пациента се изготвя самостоятелна стратегия за терапия и

профилактика.

- Кои са методите да защитим детската кожа от слънцето, знаем, че тя е по-чувствителна?

Бебета под 6-месечна възраст е наложително да се държат встрани от директна слънчева светлина. Използването на чадър или стоенето на сянка лимитира единствено 50% от слънцелъчението. Лесното изгаряне на кожата при децата се дължи на пониженото наличие на меланин в тяхната кожа. Децата би трябвало да бъдат намазвани авансово с фотозащитни кремове. Хубаво е те да са под формата на мляко, а не на спрейове, с цел да не се вдишват. В часовете сред 11:00 и 16:00 ч. децата би трябвало да бъдат прибирани на сянка. Подходящо е и фотозащитно облекло, шапки и качествени слънчеви очила, за предотвратяване на очите.
По принцип през първите 18 години се програмират всички кожни проблеми. След това даже човек да се защищава е късно, тъй като се генерират промени, които с течение на времето се демонстрират под друга форма на кожни формирания.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР