Източник на Данас в западните дипломатически среди коментира решението на

...
Източник на Данас в западните дипломатически среди коментира решението на
Коментари Харесай

Данас: Сърбия продължава политиката на несъпротива спрямо Русия и Китай

Източник на " Данас " в западните дипломатически среди разяснява решението на Сърбия да не поддържа оповестяването на спокойно евакуиране от Афганистан.

Решението на Белград да не поддържа взаимното изказване за мирното евакуиране от Афганистан се изяснява на първо място с желанието на Сърбия да не опонира на Русия, „ която от няколко години се пробва да показва градивна игра с талибаните. "

Това импровизирано съобщи пред „ Данас “ източник в западните дипломатически среди, разяснявайки обстоятелството, че от всички страни на Западните Балкани единствено Сърбия и Босна и Херцеговина не са подписали гореспоменатия документ, иницииран от Съединени американски щати. Списъкът на подписалите го, оповестен на формалния уеб страница на Държавния департамент на Съединени американски щати, включва към 100 страни от разнообразни елементи на света, само че нито Русия, нито Китай са в листата.

Според източника, фактът, че сръбските управляващи подцениха тази самодейност, удостоверява, че те още веднъж се пробват да слагат кол в колелата на Съединени американски щати, като в същото време угодят на Москва и Пекин. По наша информация нищо не предвещава, че в бъдеще Сърбия ще промени „ курса си на опозиция против талибаните “, които още веднъж вземат превъзходство в Афганистан. „ Сърбия няма да конкретизира позицията си по отношение на актуалните събития в Афганистан, изключително като се има поради фактът, че това ще навреди на ползите на Русия, с която поддържа тесни връзки. Не е изненадващо, че Босна и Херцеговина не поддържа декларацията на Държавния департамент, тъй като евентуално едно от образуванията, Република Сръбска, чиито управляващи са проруски насочени, се опълчи на това “, акцентира западният посланик.

Ако приказваме за тези страни от района, които се стремят към участие в Европейския съюз, то измежду подписалите взаимното изказване за мирното евакуиране от Афганистан са Албания, Черна гора, Република Северна Македония, както и Косово, което американците, напомням, считат за специфична страна. Освен това документът беше подсилен от най-близките съседи на Сърбия, които към този момент са се включили към Европейски Съюз - Хърватия и Словения. В същия лист ще открием и други европейски страни: Австрия, Белгия, България, Чехия, Дания, Естония, Гърция, Исландия, Ирландия, Италия, Литва, Латвия, Люксембург, Малта, Молдова, Норвегия, Кипър, Полша, Португалия, Германия, Англия, Франция.

От името на формален Брюксел декларацията беше подписана от висшия представител по външни работи и политика на сигурността Жозеп Борел. От друга страна, Унгария, която постоянно е остро подложена на критика от Европейския съюз заради обстановката с върховенството на закона в тази страна, не поддържа тази самодейност.

Попитахме Петер Стано, представител на Европейската комисия, по какъв начин Европейският съюз възприема обстоятелството, че Сърбия не поддържа афганистанския документ. Той отговори: „ Това изказване е инициирано от Съединени американски щати, които помолиха страните да ги поддържат и по тази причина би трябвало да попитаме Сърбия за какво е решила да откаже. Можете също по този начин да попитате Съединени американски щати какво мислят за тези страни, които не са се включили към тяхната самодейност. "

Страни от други континенти, изразили поддръжката си за изказването, включват Австралия, Канада, Чад, Чили, Колумбия, Еквадор, Фиджи, Гана, Гватемала, Гвинея, Хаити, Хондурас, Япония, Йордания, Кения, Либерия, Мавритания, Нова Зеландия.

В изказването на Държавния департамент на Съединени американски щати се приканват всички страни в Афганистан да подсигуряват и да не пречат на проведеното овакантяване на задгранични жители и афганистанци от страната. В него се споделя: „ Тези, които са получили мощ и власт в целия Афганистан, носят отговорност за опазване на живота на хората и имуществото им “. В него се показва още: „ Необходимо е да се разреши на афганистанците и задграничните жители, които желаят да изоставен страната, да създадат това, а пътищата, летищата и граничните пунктове би трябвало да останат отворени и мирът да бъде непокътнат “.
 Прокурор: Сърбия се ръководи от военнопрестъпници, те готвят нови войни Прокурор: Сърбия се ръководи от военнопрестъпници, те готвят нови войни
Законите против военните закононарушения не важат на територията на Сърбия. Така ще бъде до момента в който са на власт президентът Александър Вучич и...

По-нататък се споделя: „ Афганистанският народ заслужава заслужен и постоянен живот в сигурност. Ние, членове на интернационалната общественост, сме подготвени да му помогнем. "

„ Движението на суверенните жители “ счита, че държавното управление в Сърбия още веднъж се опълчи на останалите цивилизовани страни, защото е една от тези редки европейски страни, които не поддържаха взаимното изказване за безвредното овакантяване и приемане на чужденци и афганистанци след рецесията в тази страна.

Председателят на сръбския парламент Ивица Дачич съобщи, че преди няколко години, когато оглавяваше външното министерство, в Белград – с разрешението на президента Александър Вучич – били извършени мирни договаряния сред афганистанските управляващи и талибаните. Дачич означи, че за първи път приказва за това обществено, защото е привързан от съответното съглашение.

…………….

Анализ на Мария Стоянович, в. „ Данас “.

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР