Източник: МУ-Плевен Пациент с тежки урологични усложнения бе спасен от

...
Източник: МУ-Плевен Пациент с тежки урологични усложнения бе спасен от
Коментари Харесай

Спасиха живота на пациент с тежки урологични усложнения

Източник: МУ-Плевен

Пациент с тежки урологични затруднения бе избавен от екип по урологична хирургия към Медицински университет – Плевен, с помощта на робот-асистирана интервенция. Подобен вид комплицирана намеса се реализира за първи път в страната, оповестиха от пресцентъра на университета.

65-годишният мъж е диагностициран с напреднало онкологично заболяване. Той е плануван от лекарите за отворено коренно хирургично унищожаване на пикочния мехур,

само че по време на интервенцията получава белодробна тромб емболия. Заради сериозното му положение, лекарите стартират животоспасяваща реанимационна терапия и не стигат до премахване на пикочния мехур. След като съумяват да го стабилизират, експертите подхващат лъчетерапия и нова интервенция, от която има риск от повторна белодробна тромб емболия и съдбовен излаз за пациента.

По думите на доцент доктор Николай Колев, началник на урологичния екип, отлагането на интервенцията е щяло да докара до бързо метастазиране на онкологичното заболяване и неспособност за изцеление на пациента. Затова той и сътрудниците му взимат решение за реализиране на намеса с роботизираната система Да Винчи, която да бъде по-малко травматична за мъжа, с минимална кръвозагуба и опция за по-бързо възобновяване. Така две седмици след първата интервенция, следва робот-асистираната, при която екипът на доцент Николай Колев от МУ-Плевен отстранява пикочния мехур на пациента и тумора към него. Остранени са и прилежащите лимфни възли в дребния таз.

Свързани публикации.. Пикочен мехур – контейнер на формираната от бъбреците урина 0 Лекарство за рак на пикочния мехур с нов триумф 0 Рак на пикочния мехур - особености 1

Сложната намеса, която траяла над два часа, е минала без затруднения – за благополучие за лекарите и фамилията на пациента. Една седмица по-късно индивидът е изписан от Клиниката по урология в Плевен. Тя е първата в страната, въвела робот-асистирани урологични интервенции през 2010 г.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР