Източник: Много хора не си дават ясна представа колко важен

...
Източник: Много хора не си дават ясна представа колко важен
Коментари Харесай

Остра чернодробна недостатъчност - кой е застрашен?

Източник:

Много хора не си дават ясна визия какъв брой значим и основоположен орган е черният дроб. Той балансира от една страна синтеза и преправянето на белтъци, ензими и хормони, а от друга е така наречен „ пречиствателна станция “ за целия организъм. Черният дроб има централно място и за разпределянето на кръвта в тялото, както и за нейното вярно разреждане и съсирване.

Острата чернодробна непълнота е положение, при което чернодробните кафези се повреждат и се смущават всички съществени витални функционалности. От там следва и пъстра палитра от разнородни признаци. А аргументите може да бъдат безпределно разнородни. Варират от алкохолна и друга токсична увреда през натравяне с гъби, остри вирусни хепатити и т. н. Изключително постоянно се следи и остро утежняване на хронична чернодробна непълнота, да вземем за пример при чернодробна цироза.

Какво се устаноява в кръвната картина?

Острото ограничаване на чернодробната функционалност може да се появи и утежни в границите на часове и даже минути. Няколкократното проучване на избрани индикатори отразява тяхната динамичност. Задълбочаването на казуса е неприятен прогностичен белег и постанова бърза и съответна лекарска интервенция. Чернодробната непълнота изисква интензивно наблюдаване в болнично звено, като в огромен % от случаите е животозастрашаващо.

В съвсем всички случаи се записва проблем с коагулацията (съсирването на кръвта). Покачва се протромбиновото време и индикаторът INR без подлежаща причина за това. При проучване на общоприета биохимия постоянно се открива правопропорционално повишаване и на чернодробните ензими (АСАТ, АЛАТ, ГГТ, Алкална фосфатаза и други). Кръвната картина се променя с

остро намаление стойностите на тромбоцитите, в доста случаи и на хемоглобина. Изследването на амоняк и лактат в кръвта постоянно е мощно повишено, изключително при болните с енцефалопатия. Кръвната захар спада до сериозни стойности.

След установяването на острата чернодробна увреда е изключително значимо да се откри повода за нея, в случай че това не е било известно досега. Трябва да се проведат кръвни проби за алкохол , отровни субстанции и медикаменти, в случай че има подозрение за корист с тях. Нужни са и проби за вирусен хепатит (остър или хроничен), както и за други вируси , засягащи черния дроб (Цитомегаловирус, херпес симплекс вирус и други). Важно е да бъдат изключени и автоимунни чернодробни болести, изследвайки антитела като ANA и ASMA.

Симптоми при остра чернодробна непълнота

При прегледа най-често има леко нарастване на черния дроб, който се напипва няколко сантиметра под дясната ребрена дъга. Черният дроб може да е с трайно понижени размери и този признак да липсва. Възможно е болният да усеща тежест и даже болежка в корема и дясно подребрие. Други субективни недоволства, които могат да насочат към остра чернодробна увреда (но не са специфични), са пожълтяването на кожата и забележимите лигавици ( иктер ) и поява на дребни и по-големи кръвонасядания по кожата.

Свързани публикации.. Хепатит А - с какво е по-различен? 0 Черен дроб – максимален и с доста функционалности 0 Алкохол и медикаменти - за какво са неприятна композиция? 0

В най-тежките случаи се записват и кръвоизливи. Чести и изключително рискови са кръвоизливите от стомашно-чревния тракт. Обикновено се следи кървене от горния гастроинтестинален тракт, изразяващо се с повръщане на кървави материи или мелена. Това се дължи на комбинацията от смутеното кръвосъсирване и евентуалните разширени венозни съдове в хранопровода заради нарушавания кръвен ток през чернодробните съдове. Същото важи и за по-голямата възможност за кървене от хемороиди.

Съзнанието и неврологичният статус на болния също се утежнява прогресивно със задълбочаването на чернодробната увреда. Началото е с появяването на лека чернодробна енцефалопатия с влошена памет и интелектуални благоприятни условия. Следва общо безпокойство, ненормалност на прочувственото положение, вариране сред мощна изнемощялост и превъзбуденост. В най-тежките стадии болният е захласнат денем, деен през нощта, като при ненавременна реакция се доближава до чернодробна кома.

Острата чернодробна непълнота е бързоразвиващо се и изключително рисково положение. В доста от случаите тя може да претърпи цялостно възобновяване, само че нерядко остават трайни последствия за чернодробната тъкан. Особено типично е острото разрастване на признаците за часове в хода на болничното лекуване, което сериозно заплашва удобния излаз от заболяването. 4198
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР