Източник: МедиапулСпециализираната прокуратура е дала над 500 хил. евро на

...
Източник: МедиапулСпециализираната прокуратура е дала над 500 хил. евро на
Коментари Харесай

„Осемте джуджета 3“: 500 хил. евро изчезват през Спецпрокуратурата


Източник: Медиапул

Специализираната прокуратура е дала над 500 хиляди евро на човек, който няма нищо общо с делото, по което са конфискувани. Парите не са останали у него, въпреки че е удостоверил с автограф, че ги е взел. Вместо това се оказали у юрист, който се качил в " Мерцедес " -а на някогашния следовател Петьо Петров, прочут с прякора си Еврото. Това излиза наяве от третата част на следствието на на организацията " Антикорупционен фонд " (АКФ) – " Осемте джуджета ". В него е разказана историята на предприемача Илия Златанов, притежател на дупнишката компания за произвеждане на асансьори " Изамет ". Той твърди, че поради спор със сина си потърсил помощта на някогашния следовател и сегашен юрист Петров. В резултат против сина му било формирано дело, а при претърсванията от него и брачната половинка му били конфискувани към 35 кг. злато и над 500 хиляди евро. И парите, и полезностите след това се озовали у Петров.

Иззетите от брачната половинка на Златанов пари са върнати на предприемача и някогашен народен представител от Национална движение „Симеон Втори" Димитър Ламбовски. Пред АКФ той споделя, че бил потърсен от собствен добър прочут, който му обяснил, че някогашният началник на спецпрокуратурата Димитър Франтишек, сега претендент за началник на апелативната спецпрокуратура, го моли да се срещне с един човек. Ламбовски е закаран на ул. " Шандор Петьофи " в ресторант " Осемте джуджета ", употребен като офис от някогашния следовател Петров. Там предприемачът бил посрещнат от някогашен охранител на Милчо Бонев – бай Миле.

" Въпросният господин ме предложения вътре в ресторанта, където седеше господин Петър Петров, с който тогава се срещнах и се видях за първи път. После разбрах, че бил прочут и както Пепи Еврото. И още един господин с доста мощно телосложение, може би над 110 кг., който се показа като Иван. И откакто ми беше казано, че това става със знанието и дружно с господин Франтишек и също по този начин, че господин Гешев е осведомен за това, което се случва, ми беше казано, че защото аз имам законен бизнес и приходи, които са безусловно законни, би трябвало да отида и да се подпиша, с цел да получа едни пари, които са материално доказателство по наказателно дело ", споделя Ламбовски.

Парите са конфискувани от сейф на брачната половинка на Златанов – Юлия в границите на делото, формирано по негов сигнал и след намесата на Петров. Засега няма даже официално пояснение за какво прокуратурата взема решение да " върне " материалното доказателство на Ламбовски, който няма нищо общо с делото, а твърди и че не познава Златанов, нито пък е наясно с неговите фамилни спорове и каузи. Бизнесменът обаче споделя, че е бил еднопосочно застрашен да направи каквото се желае от него.

" Явно имаше информация, доста по този начин, задълбочена за мен, тъй като ми се загатна въпросът отпреди 5 години, когато на мой автомобил беше за предизвестие закачена ръчна граната след сигнал, който пуснах към министър-председателя Бойко Борисов за пране на пари в изключително огромни размери ", споделя Ламбовски.

След " предизвестието " в продължение на година е охраняван от Бюрото за отбрана на очевидци към основния прокурор. Според него следствието по този случай не е стигнало до на никое място.

Той твърди, че се е уплашил, тъй като Петров и другите двама мъже имали цялата информация за него, в това число и данъчните му заявления пред Национална агенция за приходите отпреди 7-8 години, в които заявил огромни приходи.

" Тоест аз с съображение се изплаших, че би трябвало да свърша това деяние, в случай че не, тези последици не бяха единствено, отново споделям, свързани с стопански или други закани, а непосредствено аз ги разтълкувах като опасност за физическа разпра ", споделя Ламбовски.

Два дни по-късно той още веднъж отива в ресторанта, където подписва пълномощие на юрист и документ, съгласно който Ламбовски е дал на " отговорно бранене " 650 хиляди евро на сина на Илия Златанов – Явор.

Именно този документ служи за опрощение прокуратурата да даде парите на Ламбовски, въпреки той да твърди, че не познава Златанов-младши. Парите в действителност са открити у майка му, само че не са й върнати.

Няколко дни по-късно предприемачът отива в спецпрокуратурата.

" От другата страна имаше спряна черна S-класа, която, доколкото разбрах, е персоналният автомобил на господин Петров, респективно може би на брачната половинка му, която се оказа, че е вътре в колата дружно с водач ", споделя Ламбовски.

Петров е женен за Любена Петрова, която преди няколко години доби популярност около сдружението " План Б ", което организираше акции в поддръжка на тогавашния основен прокурор Сотир Цацаров и срещу ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Ламбовски влиза в прокуратурата дружно с адвокатката, на чието име е подписал пълномощие. Парите са предадени на нея. Двамата излизат дружно, тя се качва в черния " Мерцедес ", а Ламбовски в своята кола. Името на адвокатката е Цветелина Цветкова, член на управата на " План Б ", чийто ръководител пък е брачната половинка на Петров – Любена.

На въпросите на АКФ тя дава отговор, че е изготвила от името на Ламбовски молба за връщане на парите. Фактическото им предаване обаче станало посредством различен юрист – Магдалена Мончовска, някогашна секретарка на Петров в столичното разследване.

Парите са върнати с разпореждане на прокурор Кирил Пейчинов, който беше представител на спецпрокуратурата. Освен това е и наблюдаващ по някои шумни каузи като това против Ветко и Маринела Арабджиеви. Той е отказал коментар.

Схемата към конфискуваните половин милион евро поразително наподобява на тази със златото. Според Илия Златанов скъпият метал е конфискуван от сина му. Впоследствие обаче хората към Петров съумяват да намерят документи, в които се твърди, че бащата го е купил от дилър във Виена. Така златото сякаш му е върнато с ангажимента да разделят на половина. Ценният метал обаче остава у брачната половинка на Петров – Любена, твърди Златанов.

Формално прокуратурата образува следствие поради " Осемте джужета ". След това обаче маскирани служители на реда нахлуха в дома на Златанов в София за претършуване. Там бяха открити златни и сребърни монети, като задачата беше да се дискредитират изказванията на Златанов и да се потвърди, че златото му е върнато. Главният прокурор Иван Гешев даже настоя за опрощение от АКФ. Той обаче не разяснява, че откритото в дома на Златанов е надалеч по-малко от 35 кг злато.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР