Източник: Инфаркт на миокарда-позната и непозната диагноза Острият миокарден ифаркт

...
Източник: Инфаркт на миокарда-позната и непозната диагноза Острият миокарден ифаркт
Коментари Харесай

Инфаркт на миокарда - всяка минута е от значение

Източник:

Инфаркт на миокарда-позната и непозната диагноза

Острият миокарден ифаркт е една от най-тежките диагнози в кардиологията и в медицината като цяло. Развива се като резултат на притеснение или задръстване в някой от съдовете, кръвоснабдяващи сърцето. В разследване на това, притокът на кръв в дадената зона понижава и даже стопира. В идващите минути и часове последователно настъпват краткотрайни, а по-късно необратими повреди в сърдечния мускул.

Оплакванията нормално се показват в продължителна болежка и тежест зад гръдната кост, местеща се към ръката, корема или долната челюст. При някои заболели има нетипични признаци като гадене и постъщане. При други, каквито са да вземем за пример диабетиците, може да не се усеща нищо. Разбира се, деянията на инфаркта зависят и от размера на запушения съд и самостоятелните особесности на даденото сърце. Докато леките могат да преминат неусетно, то солидните водят до съдбовен излаз съвсем мигновено.

Защо е значимо постоянно да се мисли за това заболяване?

Поставянето на вярната диагноза изисква бързи и съответни дейности от медицинските екипи. Предприетите мероприятия в огромна степен предопределят изхода. Първо е значимо осъществяването на подробен разит за недоволствата. Прегледът насочва към оценка на сърдечната функционалност, както и на другите жизненоважни органи. Задължително е провеждането на електрокардиограма и кръвни проби. Те, в доста от случаите, демонстрират съвсем изрично сърдечното страдалчество.

Най-важното от всичко обаче е ориентираното мислене в посока миокарден инфаркт. Това важи освен за медицинските експерти, само че и за всички хора в обществото. Най-вече за тях. Никой не е предпазен, че той или някой негов непосредствен, няма да развие инфаркт на миокарда в даден миг от живота си. Честотата на това заболяване в актуалното развито общество стремлгаво нараства. Открива се в пъти по-често, изключително при хората със захарен диабет, висок холестерол, незадоволителна физическа интензивност. Вероятността при болки в гърдите да сае касае за миокарден инфаркт действително е доста висока.

Мъжете в дейна възраст са в пъти по застрашени от дамите, като честотата се изравнява след менопаузата. Долната възрастовата граница обаче добива застрашаващи равнища. Докладват се заболели под 30-годишна възраст с инфаркт на миокарда . Страшното при тях обаче е, че на млада възраст солидните инфаркти протичат доста по-тежко и животозастрашаващо. Все повече младежи обаче неглижират здравосложния метод на живот, до момента в който нещо срашно не ги принуди да го вършат.

Факторът време може да бъде животоспасяващ

Няколко неща би трябвало да са изрично ясни на всички щом се приказва за миокарден инфаркт. Две от тях са разискваните към този момент съвестност на диагнозата и прекомерно огромна периодичност. За положителния излаз и резултат от лекуването обаче съществена роля има бързината на деяние. Това се дефинира от доста фактори. В това число е времето от започване на болката до извикването на незабавна помощ или явяването в наложително звено на болничното заведение. От значение е бързината на деяние на незабавните лекари, времето за съставяне на кардиологичния екип, подготовката на катетеризационна зала, самото осъществяване на коронарографията, както и всички мероприятия, които ги съпътстват.

Следователно задачата е да се сведе до най-малко продължителността на всеки един от тези процеси. Трябва добре да знае, че при подозрение за миокарден инфаркт, е нужно незабавно да се потърси лекарска помощ. По-добре в тази ситуация е да има хипердиагностика, от едвам се пропусне нещо. Има значителен брой случаи, в които болните дни наред не потърсват лекарска помощ макар недоволствата. Увреждането на сърцето тогава добива невъзвратими и пагубни размери.

Свързани публикации.. Остър миокарден инфаркт - по какъв начин се развива болестта 0 Сърдечен арест – съдбовното се случва за час 0 Миокарден инфаркт и ранно възобновяване с физиотерапия 0

В огромните градове на страната има профилирани инвазивни звена с екипи и катетеризационни зали. Дори тук-там има график за незабавните случаи и особено систематизиране. Желателно е да се отива в лечебни заведения със стабилен опит в лекуването на миокардния инфаркт. Там с лекост се извършва протоколът за проучвания, подготовка и бързо осъществяване на нужните инвазивни дейности. Опитността на екипа е в основата и на вярното следене и стабилизиране на болния.

Лечението на миокардния инфаркт е един от „ скоковете “ на актуалната медицина. Благодарение на инвазивните операции (коронарография, слагане на стент, балонна дилатация, бай-пас и т.н.), смъртността и инвалидизацията от миокардния инфаркт са спаднали десетки пъти. Нашата страна с нищо не отстъпва в това отношение на другите развити страни. Разполагаме с съвременни технологии и подготвени специлисти, осигуряващи модерно лекуване. За това то не трябва да се пропуща с ненавременното явяване в болничното заведение и неглижиране на казуса.4583
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР