Изтичащите през май фючърси на природния газ на нидерландския газов

...
Изтичащите през май фючърси на природния газ на нидерландския газов
Коментари Харесай

Газът в Европа поскъпва рязко след спирането на руското синьо гориво за България и Полша



Изтичащите през май фючърси на природния газ на нидерландския газов хъб TTF стартираха търговията в сряда със мощен растеж от над 20% към 125-127 евро за мегаватчас (MWh), откакто " Газпром " разгласи, че от през днешния ден стопира доставките на съветското синьо гориво за България и Полша.

България и Полша са първите така наречен " вражески " страни от Европейски Съюз, съгласно Русия, които няма да получават съветски газ по новата скица на Москва за разплащане на синьото гориво в рубли.
България е платила доставките на съветски газ за април и прекъсването на доставките би било нарушаване на сегашния й контракт с " Газпром ", съобщи в сряда министърът на енергетиката Александър Николов. Той уточни, че България ще съблюдава позицията на Европейската комисия, която приканва страните да не заплащат в рубли за съветския газ, както изиска съветският президент Владимир Путин. " Тъй като се съблюдават всички търговски и законови отговорности, е ясно, че сега природният газ се употребява повече като политическо и икономическо оръжие в актуалната война ", сподели още Николов.

След първичния мощен ценови скок на газовите TTF фючърси, тяхното възходящо придвижване се поограничи към 115-118 евро за мегаватчас, което съставлява растеж с над 12% в границите на днешната търговия, само че наклонността е за продължение на възходящото придвижване.
Часова графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР