Изследванията свързани с раковите заболявания са едни от най-бързо развиващите

...
Изследванията свързани с раковите заболявания са едни от най-бързо развиващите
Коментари Харесай

Разработват кръвен тест за ранно откриване на рак

Изследванията свързани с раковите болести са едни от най-бързо разрастващите се в здравната просвета. Това е разбираемо, тъй като раковите болести остават водеща причина за смъртните случаи по света. Сега съществуващите способи на лекуване водят до сериозен стрес за цялото тяло, а и не постоянно са сполучливи. Нещата могат доста да се подобрят, в случай че заболяването се открие рано, освен това с елементарен, не инвазивен метод.

Учени от Центърът за ракови изследвания  Слоън Кетеринг (Memorial Sloan Kettering Cancer Center), показаха на конференцията на Американското общество по клинична онкология нова технология за тестване съществуването на рак в доста ранен стадий, доста преди признаците на  заболяването да се проявят.  Те назовават новият способ „ течна биопсия “. При него се сканира кръвта за вероятно разкриване на ДНК отделена от тумори или напряко циркулираща в кръвта ДНК на тумори.

Откритието демонстрира, че циркулиращата туморна ДНК с висока активност може да даде скъпа информация за клинично взимане на решения, без потребност от проби от туморни тъкани.

За теста откривателите са разчитали на проби от кръвта и тъканите на заболели с метастази в разнообразни органи. Открили са 508 разнообразни генни разновидности, довели до 864 генетични промени в тъканните проби. 73% от тях са били открити в кръвта.

Най-малко една разновидност е видяна както в ракова тъкан, по този начин и в кръвни проби при 89% от пациентите. В кръвта на 97% от изследваните диагностицирани заболели от рак на гърдата е открит вариантен туморен ген.

„ Нашият смесен разбор на ДНК от клетките и ДНК на белите кръвни телца разрешава идентифицирането на туморна ДНК с доста по-висока сензитивност, като ни оказва помощ да открием фрагменти от редки туморни ДНК “, изясняват от екипа в изявление за MedicalXpress.

Макар това да не е първото изследване за проучване на капацитета за разкриване на рак посредством кръвни проби, при него са генерирани 100 пъти повече данни от познатите до момента техники, оповестяват откривателите пред организация Ройтерс.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР