Изследването за Хепатит C да бъде част от профилактичните прегледи,

...
Изследването за Хепатит C да бъде част от профилактичните прегледи,
Коментари Харесай

Станимир Хасърджиев: 70-80 хиляди са инфектираните с хепатит С, повечето не подозират

Изследването за Хепатит C да бъде част от профилактичните прегледи, упорстват пациентски организации. Лечението на вируса е все по-успешно и се поема от Здравната каса. Проблемът е, че болестта протича безсимптомно и огромен % от пациентите даже не знаят, че са инфектирани.

У нас няма национална стратегия, която в дълготраен проект да дава безвъзмездни проучвания, сподели пред " Хоризонт " Станимир Хасърджиев, ръководител на Националната пациентска организация. У нас е подсигурено лекуване за всички пациенти с хепатит С, за разлика от доста други страни, в това число западноевропейски, посочи Хасърджиев, съгласно който достъпът даже до най-съвременни медикаменти в България е улеснен.

Все още обаче сме измежду страните, които нямат проект за елиминиране на хепатита до 2030 година, уточни Станимир Хасърджиев. Анонсирали сме, че ще вършим подобен проект преди пет години, само че той към момента не е реалност.

Големият проблем остава скринингът, тъй като доста огромна част от заболелите са " скрити ", инфектирани доста от дълго време през годините и самите те в незнание за заболяването си. " Държавите би трябвало да се преборят да открият тези хора и да започват тяхното лекуване допустимо най-скоро ", акцентира Хасърджиев.

След въвеждането на новите медикаменти у нас, излекуваните са към този момент 6 хиляди. Инфектираните обаче са доста повече. Тъй като няма точна статистика, се допуска, че са най-малко 70-80 хиляди.

Проблемът с различен тип хепатит - хепатит В, е при родените преди 1991 година, или преди въвеждането на наложителната имунизация против този вид хепатит. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР