Изследователски екип е провел проучване за възможен ефект срещу COVID

...
Изследователски екип е провел проучване за възможен ефект срещу COVID
Коментари Харесай

Тестват ваксина срещу туберкулоза за възможен ефект и срещу COVID

Изследователски екип е провел изследване за вероятен резултат против Коронавирус на кандидат-ваксината VPM1002, в началото създадена против туберкулоза от учени от Института  по инфекциозна биология „ Макс Планк “ в Берлин, заяви pharmatimes.com.

Проучването е било концентрирано в няколко лечебни заведения в Германия и включва възрастни хора, податливи на тежки инфекции. VPM1002 провокира характерен имунитет против туберкулоза, само че в това време активизира вродения имунитет, който демонстрира неотложен резултат и против разнообразни патогени.

Изследването е рандомизирано, двойно-сляпо, плацебо-контролирано и има за цел да дефинира резултата на VPM1002 измежду възрастните хора по време на пандемията от COVID-19. Изпитването е извършено във фаза на пандемията със строги хигиенични ограничения и невисок общ % на зараза.

След 240 дни наблюдаване е потвърдено, че пациентите, имунизирани с VPM1002, са имали по-малко дни с тежко респираторно заболяване, по-малко дни с висока температура и доста по-рядко се е налагало да бъдат одобрявани в болница, както и в поделение за интензивно лекуване, спрямо участниците, лекувани с плацебо.

Действието на кандидат-ваксината е било проследявано и при подгрупи с участници, които не са получавали COVID-ваксина. При тях дните с тежка зараза на дихателните пътища също са били доста понижени.

Междувременно резултатът от образования имунитет, следен с VPM1002, e посочил сходство с резултата, получен от BCG имунизацията, както и от други живи ваксини. Според експертите той може да бъде даже по-изразен.

VPM1002 е по-безопасна от BCG и в бъдеще може да способства за по-широко понижаване на тежестта на респираторните болести измежду възрастното население, показват те.

„ От самото начало взехме решение да подобрим класическата BCG ваксина, като използваме всичките й преимущества. Оказа се, че VPM1002 е освен характерна против патогена на туберкулозата, само че също по този начин има способността да образова имунитета “, разяснява професор Стефан Кауфман, основател на VPM1002.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР