Изследователи са успели да повдигнат завесата на тайната над гибелта

...
Изследователи са успели да повдигнат завесата на тайната над гибелта
Коментари Харесай

Инфразвук ли уби групата на Дятлов?

Изследователи са съумели да издигнат завесата на тайната над гибелта на туристическата група на превала Холат Сяхил, станал прочут като.

По именития маршрут на трагично починалата група на Игор Дятлов тръгнала интернационална експедиция, която тъкмо възстановила събитията от 1959 година, оповестява РЕН ТВ .

Тогава, в тъмнината на февруарската нощ, по незнайни аргументи умират деветима туристи. Телата са открити месец по-късно на ската на „ Планината на мъртвите “. Така я назовават локалните манси и самите те я избягват…

Един от групата – Юрий Юдин, се разболява по пътя и се връща в село Второ Северно, откъдето групата на Дятлов стартира дейната част от своя маршрут. На фотографията Юдин се прости с Людмила Дубинина. Както се оказва… вечно. Вляво на назад във времето е Игор Дятлов.

Малцина знаят, че през 1993 година в Бурятия умира група туристи от Казахстан при условия, сходни с историята на групата на Дялов. Студенти под управлението на Людмила Коровина отиват на превала Хамар Дабан. От седем души се връща единствено един – Валентина Уточенко. Тя не желае да си спомня за претърпяния смут.

Владислав Ржавцев – член на локалния туристически клуб, също минал по съдбовните направления, с цел да изучи аргументите на тези страшни събития.

„ Тогава имаше доста мощен циклон, времето внезапно се скапе. Сутринта на 5 август, по думите на оживялата Валентина, завалял сняг, температурата внезапно спаднала, съвсем до нулата “, изяснява откривателят.

Няколко дни над планините валял сняг с дъжд. Останали без сили, туристите се качили на превала. Планините в тази част са напълно голи, единствено камъни, трева и вятър. Защо групата не се е спуснала към гората, не е известно. Наложило се да нощуват на скалистия връх. Сутринта на 5 август туристите се събрали за път.

„ Имало ураганен вятър, валял сняг, било студено. Първи паднал Александър Крисин, най-силният, дясната ръка на Коровина. От носа, от устата му течала кръв и по думите на Валентина той умирал. Или най-малко изгубил схващане и не можел да продължи “, изяснява Ржавцев.

След това в групата настъпил цялостен безпорядък. Един почнал да се крие и бяга, различен биел глава в камъните. Останалите се държали като полудели. Така е записано в доклада за издирвателно-спасителната интервенция. Хората късали облеклата си. От носовете на някои шурнала кръв. Лудмила Коровина умряла от сърдечен припадък.

„ Валентина също нищо не схванала. Абсолютно здрави момчета падали, късали си облеклата, бият си главите в камъните и умират един след различен. Тя не могла да разбере какво се е случило и когато видяла, че с нищо не може да помогне, просто се спуснала надолу, с цел да преживее някак тази стихия “, продължава Ржавцев.

Валентина Уточенко била избавена след няколко дни от други туристи. Официалната причина за гибелта на групата на Коровина е преохлаждане. Но откривателите упорстват, че хората са починали от нещо друго. Да, те са били облечени леко, само че в раниците си имали топла дреха.

„ Щяха да се облекат, човек не може да замръзне толкоз бързо. Те са починали внезапно. Имали са задоволително време да се облекат. Започнали са да се задъхват и по всички признаци това е било отравяне “, счита членът на туристическия клуб Наталия Ржавцева.

Изследователите отново упорстват: сред гибелта на Игор Дятлов и Людмила Коровина има прекомерно доста общо, с цел да бъде инцидентно съвпадане. И едните, и другите са напуснали лагера в суматоха, като че ли са били изплашени от нещо. Телата са открити на разнообразни места. Сякаш са падали покосени, на доста от тях нямало връхни облекла.

Един от основателите на похода на Холат Сяхил – Владимир Борозенков – е уверен, че причина за гибелта на хората е бил инфразвук.

„ Ако вземем върховете на две прилежащи планини и прекараме права сред тях, то по самия било при скорост напразно от порядъка на 15 метра в секунда минават към 60 тона въздух в секунда. Смятам, че това е най-вероятният източник на този инфразвук, който може да е въздействал на групата на Дятлов “, твърди откривателят. Групата на Игор Дятлов умира в нощта на 1 против 2 февруари 1959 година. Туристите от клуба на Уралския политехнически институт потеглят на поход към село Вижай, Свердловска област. Ден преди нещастието те към този момент се опитвали да стигнат превала Холат Сяхил. Поради бурния вятър не съумели и отсрочили изкачването за идващия ден.

„ В тъмнината е настъпил по този начин нареченият миг Х, когато групата е била принудена незабавно да изостави палатката. Естествено, те са могли да излязат през входа. И въпреки всичко са били принудени да стигнат до последна мярка и са разрязали палатката. За незабавното бягство приказва и това, че групата на практика не е била облечена “, разяснява Борозенков.

Разкъсаната палатка на групата на Игор Дятлов. Снимката е направена от спасителя Вадим Брусницин на 26 или 28 февруари 1959 година Public domain

Младежите са избягали голи на студа. Тази нощ температурата е спаднала до минус 28 градуса. По-късно спасителите разкрили в палатката топлите облекла и обувки. Телата на туристите са открити на внушително разстояние от лагера.

Какво ги е предиздвикало да бягат под паника, някои – даже боси?

За публична причина за гибелта се счита преохлаждане. Изказвани са голям брой версии – от рухване на лавина до НЛО. Но през днешния ден може да се каже, че звукови талази са умъртвили експедицията. „ Само нещо извънредно може да ги е принудило да изоставен палатката, по-конкретно да допуснем – някакво влияние върху душeвността. Нещо външно е въздействало на основния мозък, който има свои лични честоти. По-конкретно може да им е въздействала акустична вълна “, споделя откривателят.

„ Дори неособено мощни равнища на инфразвук работят на психическото положение на индивида. По-конкретно поражда възприятие на боязън, възприятие на нерешителност, вътрешните органи стартират да треперят. При увеличаване на амплитудата на звука могат да зародят нарушавания на дишането и ритъмът на сърцето се нарушава. По-високи равнища на тон водят до провали, свързани със зареждането на мозъка с О2 “, изяснява ученият акустик Канаев.

Свирепите ветрове на Уралск и на забайкалските превали може да се трансфорат в торнадо. Те са минали надалеч от палатката и лагера на туристите. И даже не са ги повредели. Но смерчът е станал причина за извънредно събитие. Хората са усетили въздействието на инфразвука, по тази причина в страшна суматоха са хукнали да бягат.

„ Инфразвукът оказва въздействие освен върху душeвността на индивида, само че и на организма като цяло. Тези съмнения са рискови с това, че е комплицирано да се уловят. Например съмнения от 7-8 херца могат да провокират нарушавания в мислителните процеси, суматоха, възприятие за необяснима паника, заплаха “, разяснява претендентът на медицинските науки Светлана Артьомова.

Силният вятър на морето или в планината, бурята и даже полярното зарево са една от аргументите за появяването на инфразвук. Сега откривателите са на мнение, че тайнствената крах на двете експедиции е съществуването на тон палач.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР