Изследователи са открили доказателства, въз основа на които може да

...
Изследователи са открили доказателства, въз основа на които може да
Коментари Харесай

Някои футболисти са по-застрашени от когнитивни нарушения в по-късна възраст

Изследователи са разкрили доказателства, въз основа на които може да се допуска, че повтарящото се прекачване на топка с глава по време на професионална футболна кариера е обвързвано с по-висок риск от когнитивно увреждане в по-късен живот, съобщи Ройтерс. Независимото изследване е поръчано от Английската футболна асоциация (FA) и Асоциацията на професионалните футболисти (PFA).

То е извършено от университета в Нотингам и обобщава отговорите на повече от 450 пенсионирани професионални футболисти на възраст над 45 години.

„ Бившите професионални футболисти, взели участие в изследването, бяха помолени да си спомнят по какъв брой пъти са трансферирали топката с глава за един характерен мач и за една типична подготовка: сред 0 и 5, сред 6-15 и над 15 пъти “, се споделя в известието на изследователския екип.

Тези, които си спомнят, че нормално са прехвърляли топката с глава сред 6 и15 пъти в мач, се оказват 2,71 пъти по-склонни да реализират резултат под прага на теста в оценката на когнитивния статус, в сравнение с, които нормално са прехвърляли топката с глава сред 0 и 5 пъти. Футболистите с над 15 прехвърляния на топката с глава в множеството случаи въобще не можели да доближат до равнището на прага в теста, сочат изводите на екипа.

Изследователите обаче признават, че при тази методология са налице няколко ограничавания и затова е належащо в допълнение изследване.

Първите резултати от изследването, оповестени през юни, демонстрират, че някогашните футболисти са 3,46 пъти по-склонни да имат невродегенеративни болести.

През април общият брой на спортистите - някогашни играчи на футбол и ръгби, страдащи от неврологични увреждания, набъбна до 380. Това станя ясно откакто те се причислиха към групов иск против съответните си управителни органи.

Играчите настояват, че управителните органи на спорта не са съумели да ги защитят от мозъчно разтърсване и пострадвания без мозъчно разтърсване, които предизвикват разнообразни разстройства, в това число ранна деменция, хронична травматична енцефалопатия, епилепсия, болест на Паркинсон и болест на моторните неврони

„ Това изследване е още една стъпка в разбирането на всяка евентуална връзка сред невродегенеративните болести и някогашните професионални футболисти “, разяснява изпълнителният шеф на Английската футболна асоциация Марк Булингам.

„ Докато работим за придобиване на по-добро схващане на медицинските проучвания, ние ще продължим да поемаме водеща роля като управителен орган в преразглеждането на сигурността на нашата игра и адресирането на евентуални рискови фактори, които могат да бъдат свързани с футбола “, добавя той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР