Изследователи от Университета в Бордо, съвместно с шведски учени, доказаха,

...
Изследователи от Университета в Бордо, съвместно с шведски учени, доказаха,
Коментари Харесай

Синият цвят повишава бдителността

Изследователи от Университета в Бордо, взаимно с шведски учени, потвърдиха, че синята светлина може да има освежителен резултат при нощно шофиране.

Те провели опит с присъединяване на 48 мъже доброволци на междинна възраст към 33 години и автомобил, оборудван с непрестанно светеща синя светодиодна лампа, инсталирана на таблото с контролни уреди.

Всеки от доброволците изминавал с този автомобил 400 километрова права три нощи подред с 15-минутна отмора в средата на пътя.

Учените анализирали какъв брой постоянно водачите непроизволно пресичали пътната маркировка, отклонявайки се вляво или вдясно като индикатор за намаляване на бдителността. Самите участници били разграничени на три контролни групи като на две от тях било разрешено и да пият кафе, единствено че на едната били давани питиета кофеин, а на другата, без нейно познание, без кофеин.

Резултатите от теста посочили, че тези, които карали със синя лампа без спомагателен стимулант, приблизително пресичали маркировката 15 пъти. Тези, които се подкрепили с същинско кафе – 13 пъти, а тези, които пили безкофеинова напика – 26 пъти.

Получените резултати могат да се употребяват при създаването на система за сигурност, влияеща положитлно на бдителността на водачите, считат учените.

Удобството при нея би било, че на водачите няма да им се постанова да удължават пътуването си с чести прекъсвания за отмора, считат учените. Идеята е светлинната система за битка със заспиването зад кормилото да се включва с настъпването на вечерните часове и да работи непрестанно. Сега предстоят аналогични проби с шофиращи дами и възрастни хора.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР