Пили ли сте някога кафе с приятелка, която по време

...
Пили ли сте някога кафе с приятелка, която по време
Коментари Харесай

Повишена тревожност и забавено развитие на речта

Пили ли сте в миналото кафе с другарка, която по време на диалога стартира да рови в телефона си?
Вероятно – да. Освен това вие самата постоянно вършиме същото.
Навикът да се разсейваме с телефона, да се развличане и релаксираме с него, е толкоз постоянно събитие, че към този момент има и термин - назовава " phubbing ". Децата се срещат с него по-често отколкто възрастните.

Терминът

Терминът „ phubbing “ е фиктивен през 2012 година в Австралия, откакто социолози виждат, че хората от ден на ден пренебрегват другите, предпочитайки смарт телефона си.
Проучване от 2022 година откри, че времето, което родителите прекарват на телефона, въздейства върху привързаността на детето към тях, както и върху неговото развиване.
Според специалисти родителят, който избира телефона, като че ли „ споделя “ на детето, че телефонът е по-ценен, значим и забавен от него.

Тогава децата се усещат и реагират по същия метод, както в опита „ Still Face “, извършен през 70-те години на предишния век.
Същността на опита е елементарна: майката ненадейно стопира да реагира на страстите и на държанието на детето: тя не се усмихва и не промени изражението на лицето си, оставайки безпристрастна, без значение какво прави то. Учените откриват, че в тази обстановка детето се усеща комплицирано и обезпокоително.

Този опит потвърди, че взаимоотношението сред родители и деца играе голяма роля в общественото и прочувствено им  развиване. То още веднъж потвърждава какъв брой значимо е живото другарство и прочувствената реакция към потребностите на детето.

Ако родителите непрестанно са на телефона, детето изпитва същото безпокойствие и възприятие на изоставеност като в описания опит. А това може да докара до съществено закъснение в развиването на речта.
И освен. Учените открили, че то предизвиква закъснение и в развиването на обществените умения и води до прочувствени и поведенчески проблеми при децата. 

Как да прекарвате по-малко време на телефона си

Ако търсите метод да измененията тази обстановка и да се научите да употребявате телефона си по-малко, с цел да прекарвате повече време с детето си, пробвайте това.

1. Създайте “територия “ без телефон. Например, забранете потреблението на телефони в кухнята или хола. Нека никой от членовете на фамилията няма опция да го употребява по време на вечеря.

Продължава на страницата на Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР