Изследователи от университета на Исландия и от Националния институт по

...
Изследователи от университета на Исландия и от Националния институт по
Коментари Харесай

Концентрацията на кортизол в косата разкрива колко сме стресирани

Изследователи от университета на Исландия и от Националния институт по публично здраве в Мексико, дружно с учени от Техническия университет в Дрезден, Германия, са разкрили, че равнищата на стрес може да се отчетат въз основа на наличието на кортизол в косата, заяви електронното издание Medical Xpress.

Кортизолът е стероиден хормон, отделян от надбъбречните жлези. Нивата му се покачват доста при стрес, по тази причина е прочут и като хормон на напрежението.

Авторите на проучването са анализирали данни от проучване на коси на 881 дами, живеещи в разнообразни региони на Мексико и на 398 дами от Исландия. Космите не били отрязани, а отскубнати, с цел да се изследват и корените, предава Българска телеграфна агенция. Пробите били с дължина на косъма три сантиметра. При междинен напредък на косата от един сантиметър месечно те очаквали всеки косъм да даде информация за последните три месеца. Всяка от дамите, взели участие в изследването, дала отговор и на въпроси, свързани със напрежението, който е изпитала за последните три месеца.

Анализът на резултатите от проучването на косите и отговорите на анкетата посочил, че колкото повече уплашени били участничките в проучването, толкоз повече кортизол се съдържа в косите им.

Заключението на учените е, че равнищата на кортизол в човешката коса могат да служат като биомаркер за тествания стрес в близкото минало. Те означават, че е нужно да се регистрират и други фактори за увеличено обособяване на кортизол като приложимост на някои медикаменти и съществуване на доброкачествени тумори.

Резултатите от проучването са оповестени в платформата с отворен достъп PLOS Global Public Health.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР