Изследователи от университета Бен-Гурион в район Негев в Южен Израел

...
Изследователи от университета Бен-Гурион в район Негев в Южен Израел
Коментари Харесай

Израелски учени: Киселото мляко помага при цитокинова буря, причинена от COVID-19

Изследователи от университета Бен-Гурион в регион Негев в Южен Израел оповестиха, че са разпознали молекули в киселото мляко, които са ефикасни при лекуването на разнообразни възпалителни положения, в това число „ цитокинови стихии “, породени от COVID-19.

Цитокиновите стихии са виновни за някои от случаите на дихателната непълнота при COVID-19. Те се следят, когато имунната система на тялото прекали и нападна сама себе си - една от водещите аргументи за гибел при пациенти с COVID-19.

Изследването е извършено от студентът Орит Малка и проф. Раз Йелинек, декан по проучванията и развиването в университета Бен-Гурион и неотдавна е оповестено в рецензираното списание Microbiome.

Йелинек сподели пред „ Jerusalem Post “, че няколко години преди пандемията от ковид, Малка вижда, че киселото мляко има лечебен резултат и стартира да го учи в лабораторията на Йелинек. Заедно те разпознали молекули в киселото мляко, които имат изключителни антибактериални и противовъзпалителни свойства. „ Една от главните аргументи хората да умират от Коронавирус е цитокиновата стихия “, изясни Йелинек. „ Цитокините са имунни молекули, предопределени да оказват помощ на тялото да се бори с нашественици като вируси. Но при избрани условия - а учените не знаят тъкмо за какво - тялото минава в някакъв тип свръхформа и отделя доста цитокини, толкоз доста, че ви убива. Това се случва по време на Коронавирус. И по този начин, когато Коронавирус стартира, казахме, дано забележим дали тези молекули могат да оказват помощ против цитокиновите стихии. "

Молекулите освен отстраняват цитокиновата стихия, само че и възвръщат салдото на имунната система.

" Това беше в действителност удивително ", сподели Йелинек.

" Цитокиновите стихии не се случват единствено при Коронавирус ", сподели още той. „ Това е доста неприятно положение с в действителност доста малко лекувания против него. “

Изследователите са в края на сформирането на започваща компания под чадъра на BGN Technologies за по-нататъшно развиване и комерсиализация на технологията. Йелинек сподели, че компанията би трябвало публично да започва през идващите няколко седмици и по-късно те ще наберат средства за осъществяване на клинични опити. Надява се, че тестванията ще могат да стартират в границите на няколко месеца.

Йелинек означи, че той и Малка са провели и други опити с киселото мляко и са открили, че то има капацитета да се бори и с патогенните бактерии. По-конкретно, молекулите са в положение доста да понижат вирулентността на причинителя на холера.

" Това е първата проява, че вирулентността на човешките патогенни бактерии може да бъде смекчена от молекули, секретирани в пробиотични млечни артикули, като кисело мляко или кефир ", сподели Йелинек. " Не мисля, че до момента има молекулярни механизми, за които хората сигурно са знаели, че имат лечебен резултат. Сега към този момент знаем. "
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР