Изследователи от Северозападния университет, Чикаго, САЩ, работят по въпроса за

...
Изследователи от Северозападния университет, Чикаго, САЩ, работят по въпроса за
Коментари Харесай

Учени: Ако закусвате преди 8:30 ч. ще се предпазите от диабе...

Изследователи от Северозападния университет, Чикаго, Съединени американски щати, работят по въпроса за понижаване риска от диабет с режима на хранене, което води до в детайли проучване на интервалното недояждане. То може да повлияе ползотворно при затлъстяване, диабет и високо кръвно и се показва в това, че не се приема храна сред 12-18 часа в денонощието.

На този стадий откриватели само удостоверяват обстоятелството, че хората, които закусват рано до 8:30 ч. имат по-нормални стойности на кръвната захар на гладно и по-добра сензитивност на тъканите към инсулина.

Това умозаключение е получено въз основа прегледа на данните на 10 575 здрави души, които авансово дават отговор на голям брой въпроси, свързани с храненето. Участниците били разграничени на 3 групи съгласно интервалите на хранене – надлежно, по-малък от 10 часа, приблизително 10-13 часа и над 13 часа. На идващ стадий всяка от групите била разграничена на две съгласно часа на нормалната закуска – до 8:30 ч. и след този час.

На идващ стадий учените провели оценка на индикаторите на кръвна захар и устойчивостта на тъканите към инсулин.

Инсулинът е хормон, с помощта на който клетките се отключват, с цел да усвоят кръвната захар. Инсулинова устойчивост се появява, когато клетките изгубят чувствителността си към хормона и тогава кръвната захар не може да бъде усвоена от тях. Тялото се принуждава да синтезира повече инсулин, с цел да влияе на клетъчните рецептори и захарта не остане в кръвоносните съдове. Този цикъл обаче има своите граници.

Инсулиновата устойчивост нормално се развива при обездвижване, метаболитен синдром, затлъстяване и други

Нивата на кръвна захар не са подвластни от продължителността на интервалите на хранене е констатацията на откривателите. Съществено въздействие на стойностите ѝ, както и на тези на инсулиновата устойчивост, има, неизненадващо, времето на закуската. По-добри били индикаторите на хората, хапващи за първи път в денонощието сутринта до 8:30 ч.

На този стадий откривателите единствено допускат, че интегралното недояждане би имало смисъл, в случай че режимът на хранене се изтегли във втората трета на деня, от 8.00 ч. до 16.00 ч.

Интервалните диети се загатват с позитивен резултат при контрола на някои здравословни положения като риск от диабет, напълняване и други
Според обява на New England Journal of Medicine* гладуването в продължение на 16-18 часа в денонощието може да усъвършенства клетъчното здраве, защото клетките са принудени да употребяват личните си първични материали на сила и да преобразуват мазнините в сила.

Според други проучвания интервалното недояждане може да способства за намаление на кръвното налягане, отслабването, усъвършенства когнитивните качества и повлияе на продължителността на живота.

Независимо от тях изгодата от интервалното недояждане не е задоволително доказано. Необходимо е да се проведат нови съществени изследвания за това по какъв начин фактически въздейства то върху избрани болести, написа puls.bg.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР