Изследователи от Русия и САЩ са синтезирали керамичен материал, за

...
Изследователи от Русия и САЩ са синтезирали керамичен материал, за
Коментари Харесай

Руски и американски учени създадоха най-трудно разтопимия материал в света

Изследователи от Русия и Съединени американски щати са синтезирали керамичен материал, за който е присъща най-високата температура на размразяване измежду известните съединения, съществуващи в природата, предадоха ТАСС и Българска телеграфна агенция.

Новосинтезираната керамика трансформира агрегатното си положение при температура над 4,4 хиляди градуса по Келвин. Този материал може да се употребява при конструирането на носовите обтекатели на ракетите и на тези елементи от реактивните мотори на самолетите, изложени на високи температурни натоварвания. Материалът ще се окаже доста потребен при създаването на галактически кораби и системи за многократна приложимост при излизането в космоса и завръщането на Земята.

Един от създателите на създаването е Дмитрий Москвих, експерт от центъра ДКонструктивни и керамични наноматериалиУ към Националния университет за просвета и технологии. "При излизането и повторното влизане в атмосферата върху крилата и корпусите на въздушно-космическите кораби пораждат температури от порядъка на 2000 Ц 4000 градуса по Целзий. Поради тази причина се заехме с създаването на високо термоустойчив материал с неповторими свойства ", разяснява експертът.

Новият материал, карбонитрид на хафния, съставлява съединяване на метала хафний с въглерод и азот. Руските учени дружно с американските им сътрудници от университета "Нотр Дам " са постигнали температура на размразяване

на новия материал при температура над 40 хиляди градуса по Целзий.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР