Изследователи от лабораторията по медицинска невробиология към университета Фудан в

...
Изследователи от лабораторията по медицинска невробиология към университета Фудан в
Коментари Харесай

Китайски учени изследват защо зелената светлина успокоява болката

Изследователи от лабораторията по здравна невробиология към университета Фудан в Шанхай, Китай, и от китайските Институти за науки за мозъка са наблюдавали невронната интензивност от очите до мозъка на мишки, с цел да открият за какво зелената светлина оказва помощ за понижаване на болката, заяви електронното издание „ Медикъл Експрес ".

В публикацията, оповестена в списание " Сайънс Транслейшънъл Медисин ", научният екип разказва проучването на всяка част от зрителната невронна система при мишки - от задната част на очите до мозъка, с цел да научи повече за това по какъв начин светлината може да повлияе на чувствата в мозъка.

Предишни проучвания и неофициални данни сочат, че зелената светлина, изключително генерираната от светодиоди, може да понижи равнищата на болежка при хора със болести като артрит, мигрена и фибромиалгия, само че аргументите за това остават мистерия.

Китайските експерти проучили всички елементи на системата за образна обработка при мишките, които вземат участие в приемането и обработката на светлината. Те почнали с пръчиците и колбичките във външната част на ретината и ганглийните кафези на ретината във вътрешната й част. Като изключват всеки от тях по друго време и по-късно ревизират по какъв начин те водят до промени в чувството за болежка, откривателите откриват, че невронният път към облекчение на болката стартира от фоторецепторите.

След това екипът минава към ганглийните кафези на ретината, които получават сигнали от фоторецепторите. Екипът следи тези сигнали, когато в очите на мишките се насочват разнообразни цветове светлина. Учените откриват, че зелената светлина предизвика нараснала експресия на ген, който кодира протеин, прекурсор на молекула, активираща опиоидните рецептори в мозъка. Това на собствен ред води до притъпяване на болката.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР