Изследователи от Кеймбриджкия университет откриват връзка, която подсказва, че литият

...
Изследователи от Кеймбриджкия университет откриват връзка, която подсказва, че литият
Коментари Харесай

Литият може да намали риска от развиването на деменция

Изследователи от Кеймбриджкия университет откриват връзка, която подсказва, че литият би могъл да понижи риска от развиването на деменция. Те организират ретроспективен разбор на здравните досиета на близо 30 000 пациенти от Cambridgeshire and Peterborough NHS Foundation Trust. Всички са на над 50-годишна възраст и са имали достъп до услугите за психологично здраве на NHS в интервала 2005-2019.

Анализът демонстрира, че пациентите, които са приемали литий, са изложени на по-нисък риск от развиването на деменция спрямо тези, които не са (макар че общият брой на първите е малък).

Откритията на учените са оповестени в научното издание PLoS Medicine. Според тях литият би могъл да се употребява като евентуално превантивно лекуване на деменцията. Не е изключено за в бъдеще да се проведат по-големи рандомизирани следени изпитвания по тематиката.

На Запад деменцията е водеща причина за гибел при възрастните. Уви, на този стадий не съществуват превантивни лекувания. Над 55 млн. души по целия свят страдат от деменция, като заболяването на Алцхаймер е най-честата ѝ форма.

„ Броят на хората с деменция продължава да нараства, което оказва голям напън върху здравните системи – споделя доктор Шанкуан Чен от катедрата по психиатрия към Кеймбриджкия университет и водещ създател на проучването. – Изчислено е, че в случай че запазим началото на деменция единствено с 5 години, можем да понижим нейното разпространяване и икономическо влияние с до 40 %. “

Предишни проучвания оферират лития като евентуално лекуване при тези, които към този момент са диагностицирани с деменция или ранно когнитивно увреждане. Не е ясно обаче дали той може да забави или даже да предотврати развиването на деменцията, защото тези проучвания са относително лимитирани.

Литият е стабилизатор на настроението, който нормално се предписва при положения като биполярно разстройство и меланхолия. „ Смята се, че биполярното разстройство и депресията излагат хората на по-висок риск от развиването на меланхолия. Ето за какво ние трябваше да вземем поради и това по време на нашия разбор “, споделя Чен.

Чен и сътрудниците му проучват данните на пациенти, които в интервала 2005-2019 година са прибягвали до услугите за психологично здраве на NHS. Пациентите (на възраст над 50 години) са били прегледани в допълнение минимум още един път. Преди това не са били диагностицирани нито с деменция, нито с умерено когнитивно увреждане.

От общо 29 618 души общо 548 са лекувани с литий, а не 29 070 – не. Средната им възраст е под 74 година и почти 40 % са мъже.

От групата, получавала литий, 53-а души (или 9,7 %) са диагностицирани с деменция. При хората, които не са, броя е 3244 (или 11,2 %).

След като се регистрират фактори като пушене, банкет на други медикаменти и други физически и душевен болести, експертите доближават до заключението, че литият се асоциира с по-нисък риск от развиването на меланхолия (както при краткосрочното, по този начин и при дълготрайното му приемане). Тъй като общият брой на пациентите, приемащи литий, е относително дребен (и в тази ситуация не става дума за наблюдателно изследване), ще бъдат нужни по-големи клинични изпитвания, с цел да можем да удостовери, че литият фактически може да се употребява като евентуално лекуване против деменция.

Източник: Medical Xpress

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР