Изследователи от Калифорнийския университет в Лос Анджелис са направили откритие,

...
Изследователи от Калифорнийския университет в Лос Анджелис са направили откритие,
Коментари Харесай

Създадоха литиево-метални батерии с удвоен капацитет и намален риск от експлозия

Изследователи от Калифорнийския университет в Лос Анджелис са създали изобретение, което може да докара до по-добри литиево-метални акумулатори, като в същото време се понижи риска от детонация при тях, оповестява Юнайтед прес интеренешънъл.

Понастоящем литиево-йонните акумулатори преобладават на пазара за всевъзможни уреди - от смарт телефони до електрически транспортни средства и технологии за слънчева и вятърна сила.

Литиево-йонните акумулатори съхраняват позитивно заредени литиеви атоми в сходна на клетка конструкция от въглерод, която покрива електрода. При литиево-металните акумулатори металът покрива непосредствено електрода, което разрешава потреблението на доста повече литий и удвояване на успеваемостта на батерията, написа Българска телеграфна агенция. Повишената резултатност обаче е обвързвана с заплаха. Литият елементарно реагира с химикали и корозира сега, в който се нанесе върху електрода, което води до нараснал риск от пожар и детонации.

Изследователи от Института по нанотехнологии към Калифорнийския университет в Лос Анджелис са създали способ за полагане на железен литий по-бързо, в сравнение с той може да корозира - това им разрешава за първи път да видят формата, в която се провеждат атомите на метала. Изследването им е оповестено в сряда в списание „ Нейчър “.

„ Съществуват хиляди публикации за металния литий, в които структурата му е показана описателно като, да вземем за пример, „ гранулирана “ или „ пръчковидна “, споделя Юйчжан Ли, създател на проучването.

„ За нас беше изненадващо да открием, че когато предотвратим повърхностната разяждане, вместо тези неразбираемо дефинирани форми, виждаме добре самостоятелен полиедър (многостен), което дава отговор на теоретичните прогнози, учредени на кристалната конструкция на метала. В последна сметка това проучване ни разрешава да преразгледаме метода, по който разбираме литиево-металните акумулатори “, обобщава ученият.

Учените, въоръжени с разбирането за същинската форма на лития, описвана като „ 12-стенна фигура, сходна на заровете, употребявани в ролеви игри като „ Подземия и дракони “, могат да понижат риска от детонация, като подредят атомите в металната решетка по избран метод.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР