Изследовател на миналото на София или фотоархеолог, но и автор

...
Изследовател на миналото на София или фотоархеолог, но и автор
Коментари Харесай

С разкази и снимки Николай Братоев-Крижицки описва София от първата половина на ХХ век

Изследовател на предишното на София или фотоархеолог, само че и създател на поредност от разкази за българската столица „ от едно време “. Такъв е Николай Братоев-Крижицки, който гостува в Радио София и показа сборника си, озаглавен „ Ръкавелите на остарелия полковник “ .

 „ Добрите фотографи не снимат просто хората или постройките, само че и всичко, което може да съставлява интерес по отношение на мястото, събитието “, означи той. Възрастни хора желаят да сканират свои архивни фотоси, без да знаят къде са направени, само че Крижицки и сътрудниците му от към този момент имат толкоз опит и запаси, че разпознават тогавашни здания даже по елементи от тях.

Той описа за София отпреди близо 100 години, когато градът надалеч не е бил толкоз огромен, имало е взрив на строителството. Идвали са огромни архитекти от Европа. Част от постройките към този момент ги няма, по някои от стените има белези от бомбардировките. Припомни за улица „ Търговска “, за Писателското кафене,

В книгата има и фотоси, които не са оповестени до момента. Някои от тях са били провокация и мотив за спомагателни търсения, подари за написването на роман.

Чуйте целия диалог на Лили Голечинова с Николай Братоев-Крижицки.

Той е и съавтор на единствената по рода си у нас книга фотоалбум „ Бомбардирана София “ (2017). Част от приходите на „ Ръкавелите на остарелия полковник “ ще се употребяват за ново издание на изчерпания от дълго време фотоалбум.

За края на 2022 година Крижицки приготвя за издаване друга книга със лично авторско проучване: „ Обществото на съветските бело-емигрантски художници и приноса им в българското изкуство на ХХ век “.




Снимка в сборника „ Ръкавелите на остарелия полковник “ от персоналния списък на създателя
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР