Израелското военно правосъдие повдигна обвинения на йорданец, че е бил

...
Израелското военно правосъдие повдигна обвинения на йорданец, че е бил
Коментари Харесай

Израел обвини йорданец в шпионаж в полза на Иран

Израелското военно правораздаване повдигна обвинявания на йорданец, че е бил вербуван от Иран да сътвори шпионска мрежа в Израел, заяви израелската работа за вътрешна сигурност "Шин Бет ", представена от Агенция Франс Прес.

Мрежата, основана от 32-годишния Таер Шаафут, работила също на Западния бряг - окупирана от Израел палестинска територия, написа още в официалното съобщение. Йорданският предприемач бил вербуван в Ливан от двама сътрудници на иранското разузнаване, които говорели арабски. Той се срещнал още веднъж с тях през 2018 и 2019 година в Сирия и Ливан, посочи "Шин Бет ".

Една от задачите на Шаафут била да сътвори комерсиална конструкция, която да служи за заслон на бъдещи ирански интервенции. Бизнесменът също така трябвало за построи в Йордания цех, в който да работят шиитски служащи. Той трябвало да извършва ролята на база за иранските действия срещу Израел. Бизнесменът имал задача също да вербува сътрудници, заяви още израелската работа за вътрешна сигурност.

Иранските сътрудници били подготвени да влагат за начало половин милион $ в интервенцията, а по-нататък - и повече. Разследването разкрило, че на Шаафут било предоставено още да превежда средства на терористични структури на Западния бряг и в Израел. Той трябвало да отиде в Иран, с цел да довърши образованието си за разузнавач.

Йорданецът е измамен под отговорност на 10 юни на учредения "контакт с врага и връзка с вражеска организация. Този случай е нов образец за опитите на Иран да вреди на Израел ", акцентира службата за вътрешна сигурност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР