Израелският премиер Бенямин Нетаняху вчера уволни министъра на отбраната Йоав

...
Израелският премиер Бенямин Нетаняху вчера уволни министъра на отбраната Йоав
Коментари Харесай

Нови масови протести в Израел

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху през вчерашния ден уволни министъра на защитата Йоав Галант, откакто Галант съобщи, че няма да поддържа правосъдната промяна на държавното управление. Това бе първата обществена демонстрация на противоречие с промяната от страна на участник в обединението на премиера Нетаняху, заяви Асошиейтед прес.

През последните седмици недоволството от промяната се надигна даже в армията, която израелците считат за най-уважаваната и сплотяваща институция в страната. Все по-голям брой израелски резервисти заплашиха да се отдръпват от доброволна работа и по този начин насочиха съществено предизвикателство към Нетаняху, който се пробва да прокара промяната, до момента в който е обвиняем за корупция.

Малко са личностите, които са стояли отпред в израелската политика толкоз сполучливо, като Бенямин Нетаняху, най-дългогодишният министър-председател в историята на страната, разяснява в. " Вашингтон пост ". В продължение на рекордните шест мандата водачът си е изработил имидж, който е по-скоро на кукловод, в сравнение с политик - толкоз постоянно се е измъквал от кавги, обръщал е провалите в победи и е надхитрял съперниците си и значително съдружници.

Но подхванатите от държавното управление му дейности за преразглеждане на правосъдната система доведоха до парализираща политическа рецесия - те провокираха всеобщи митинги, доведоха до внезапен спад на валутата и провокираха предизвестия за " революция " от страна на президента на Израел. Тъй като разтърсванията наближават четвъртия си месец без признаци на намаляване и се популяризират даже в редиците на уважаваната израелска войска, министър-председателят наподобява не е в положение или не желае да приложи фамозния си метод.

Според политическите наблюдаващи неочакваният блян на новото държавно управление към трагично преустрояване на съдилищата или неговият отговор на големия негативен отзив не носи белезите на политическите умения на Нетаняху. " Това в действителност е тайнственост ", споделя Аншел Пфефер, създател на биография на Нетаняху. " Изглежда съвсем невероятно този човек, който е занаятчия на тактиката, политически пълководец, маестро на представянето, да е схванал това толкоз неправилно ", прибавя той.

Нетаняху не е споменавал за правосъдна промяна по време на акцията преди изборите предходната есен, които доведоха до парламентарно болшинство от четири места за неговата коалиция от консервативни, ултраортодоксални и националистически партии. Той не загатна правосъдните промени и в речта си при встъпването в служба, в която подчертава върху обещанията за противопоставяне на Иран, сприятеляване със Саудитска Арабия и модернизиране на инфраструктурата.

Дни по-късно обаче Ярив Левин, новият министър на правораздаването от партията на Нетаняху " Ликуд ", внесе неочакван пакет от законопроекти в Кнесета, който ще даде на ръководещите партии повече пълномощия да анулират решенията на Върховния съд и да избират съдии. Освен това съдилищата към този момент няма да могат да не разрешават на политици, наказани за закононарушения, да заемат висши държавни длъжности.

Поддръжниците на тези промени ги считат за основни за преодоляването на правосъдната система, която съгласно тях е узурпирала законодателната власт и е безнадеждно пристрастна към левия хайлайф на Израел. Критиците настояват, че това е присвояване на власт, което ще наруши дългогодишния баланс сред законодателната и правосъдната власт и ще насочи страната към авторитаризъм.

Съдебната промяна в никакъв случай не е била приоритет за Нетаняху - политик, който печели известността си с помощта на познанията си в региона на геополитиката и стопанската система. Но тя е отдавнашна упоритост на Левин и други членове на крайнодясната коалиция на Нетаняху, от които министър председателят зависи, с цел да резервира нежното си парламентарно болшинство.

Със усилването на ответните реакции Нетаняху направи четири пътувания до европейските столици, пробвайки се да резервира фокуса върху Иран в познатата си роля на ловък общественик. Но той не съумя да остави проблемите си вкъщи: немският канцлер Олаф Шолц изрази " сериозна угриженост " по отношение на ремонта на правосъдната система. Френският президент Еманюел Макрон предизвести, че тези стъпки опонират на " общата идея за народна власт ". А английският министър-председател Риши Сунак акцентира " смисъла на поддържането на... демократичните полезности ".

" Моето мнение е, че той изгуби надзор ", счита Авив Бушински, някогашен шеф на кабинета на Нетаняху, когато той беше министър на финансите. " Той не смяташе, че ще има такова напрежение по улиците и по света ", добави той.

Нетаняху прекара повече от година в съпротива, преди да се върне на власт на изборите през ноември предходната година - петият народен избор в страната за последните четири години. Как един пълководец, прочут с избягването на опасности и деликатното обмисляне, разреши триумфалното му връщане на власт да бъде погълнато от безпорядък?

Една от най-често повтаряните теории, които се популяризират в обществените медии и в телевизионните мнения е, че той се интересува не толкоз от оздравяването на страната, колкото от избягването на правосъдно гонене, и се надява, че вероятността за определени от него съдии ще му помогне да отхвърли обвиняванията в корупция, които го преследват от години - и с които той към момента се бори в съда в Йерусалим.

Други считат, че 73-годишният Нетаняху към този момент не е толкоз деятелен, което го прави по-малко ефикасен в опълчването на хардлайнерите в обединението. Не един и двама коментатори допускат, че той е изпаднал под въздействието на своята гласовита брачна половинка Сара и на сина му Яир, който наскоро съпостави израелците, протестиращи против правосъдната промяна, с нацистките " кафяви ризи ". " Днешният Бенямин Нетаняху не е оня Бенямин Нетаняху, който познавах, когато ме назначи за началник на Мосад ", съобщи неотдавна по Си Ен Ен някогашният началник на разузнаването Ефраим Халеви.

Всички тези коментатори бъркат, твърди Рон Дермер, някогашният дипломат на Израел в Съединени американски щати, който е един от най-близките съдружници на Нетаняху в партията " Ликуд ", а в този момент е негов министър на стратегическите въпроси. Според Дермер главният проблем е, че ръцете на Нетаняху са вързани от решението на основния прокурор на Израел, съгласно което министър-председателят би трябвало да си направи самоотвод от правосъдната промяна, защото е обвиняем. " Те не му разрешават да управлява процеса ", сподели Дермер и съобщи, че Нетаняху постоянно е напускал срещи, на които се е обсъждал въпросът. " Ако заповедта бъде анулирана, възможностите за компромис ще се усилят доста ", твърди той.

Хватката на Нетаняху върху събитията обаче става все по-нестабилна. Миналия четвъртък, часове откакто Народното събрание одобри закон, объркващ отстраняването му от служба, Нетаняху направи послание към нацията в най-гледаното време. Появиха се спекулации, че той е подготвен да предприеме нещо, може би да спре закона или да стартира договаряния с опозицията.

Той преди малко се беше срещнал с министъра на защитата Йоав Галант, който предизвести, че броят на резервистите, които дават обещание да бойкотират подготвителните задачи, може да подкопае готовността на армията. Междувременно министерството на финансите на Израел съобщи, че намалените кредитни рейтинги и изплашените вложители могат да костват на стопанската система повече от 8 милиарда $ годишно.

Нетаняху обаче съобщи, че ремонтът на правосъдната система ще продължи и че основни елементи от пакета ще бъдат подложени на гласоподаване през идващите дни. Той се зарече персонално да поеме управлението на законодателството макар " заповедта за възбрана ", което накара основният прокурор Гали Бахарав-Миара да жигосах присъединяване му като " нелегално и накърнено от спор на ползи ".

В събота вечерта в Израел, до момента в който Нетаняху към момента беше в чужбина, а Йерусалим и Тел Авив още веднъж бяха изпълнени с протестиращи, Галант изрази обществено своите опасения. Вълненията заплашват сигурността на Израел и законодателната самодейност би трябвало да бъде спряна - сподели той в телевизионно изказване.

Според израелските медии той е бил подсилен от двама други членове на " Ликуд ", а четвърти към момента се колебаел. Ако единствено четирима депутати от " Ликуд " гласоподават " срещу " законодателството, то ще бъде отхвърлено макар обещанието на Нетаняху да го прокара. Министърът на културата Мики Зоар, който е доверено лице на Нетаняху, съобщи, че партията ще го поддържа, в случай че реши да спре правосъдната промяна. Остава да се види какво ще реши в последна сметка опитният израелски министър председател.

" Трудно ми е да схвана - той знае какви вреди се нанасят ", сподели Дан Бен-Давид, президент на института " Шореш " и икономист в университета в Тел Авив. " Като най-дългогодишен министър-председател в нашата история той би трябвало да е угрижен за своето завещание, а сега ще бъде запомнен с това, че е разпалил пожар в къщата ", счита Бен-Давид.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР