Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви в понеделник смекчаване на плана

...
Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви в понеделник смекчаване на плана
Коментари Харесай

Нетаняху направи отстъпки за съдебната реформа след разговор с Байдън

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху разгласи в понеделник намаляване на проекта за цялостна промяна на правосъдната система в явен опит да се успокоят и на фона на опасенията, изразени от западните съдружници, предава Ройтерс.

Съобщението последва апел към Нетаняху от президента на Съединени американски щати Джо Байдън да търси компромис и консенсус в конституционната рецесия. То обаче бе отхвърлено от лявоцентристката политическа съпротива и те дадоха обещание усилване на митингите .

Вече разтърсеният шекел падна с още 0,4% по отношение на $. Акциите на Тел Авив паднаха с 0,3%. Някои депутати от обединението на Нетаняху дефинираха отстъплението като " капитулация ".

Разполагайки с парламентарно болшинство, Нетаняху изглеждаше подготвен да ратифицира пакета от промени до ваканцията на Кнесета на 2 април. Но множеството от тях в този момент ще бъдат отсрочени, до момента в който израелският парламент не се събере още веднъж на 30 април .

Законодателството, което към момента е планувано за одобрение през идващите две седмици, визира израелския способ за асортимент на съдии - въпрос в основата на разногласието, като критиците упрекват Нетаняху, че се пробва да ограничи независимостта на съдилищата.

Премиерът-ветеран - съден по обвинявания в корупция, които той отхвърля - упорства, че търси баланс сред клоновете на властта. Управляващата коалиция, която включва ултраортодоксални еврейски и крайнодесни партии, твърди, че препоръчаните промени са нужни за поправяне на несъответствието на властта сред определените представители и висшия съд на Израел.

В телефонния диалог в неделя Байдън сподели, че ще поддържа компромис по отношение на правосъдната промяна и насърчи " построяването на необятно съглашение ", съгласно Белия дом.

Нетаняху увери президента на Съединени американски щати в " здравето на израелската народна власт ", съгласно кабинета на премиера.
 Нетаняху предложи разговор за противоречивата правосъдна промяна
Нетаняху предложи разговор за противоречивата правосъдна промяна

Ден, откакто Народното събрание я одобри, на фона на продължаващи митинги

В изказването на обединението от понеделник се употребява по-предпазлив език, в сравнение с в първичния законопроект, импортиран на 4 януари, само че се споделя, че той ще прегледа правото на " несъгласие " на съдиите върху нови назначения.

В изказването също така се означават промените, направени в законопроекта на сесията за обзор на Кнесета в неделя, при което комисията за асортимент ще бъде разширена от 9 на 11 членове, както беше в началото планувано, само че със състав, който дава на държавното управление по-малко евентуално въздействие.

Преди това законопроектът предвиждаше групата да включва трима министри от кабинета, двама депутати от обединението и две публични фигури, определени от държавното управление - с болшинство от 7-4 гласа.

В изменената си форма законопроектът планува групата да се състои от трима министри от кабинета, трима депутати от обединението, трима съдии и двама депутати от опозицията. Това може да докара до по-слабо и по-малко несъмнено болшинство от 6-5 за държавното управление.

В изказването на обединението се споделя, че " протяга ръка на всеки, който в действителност го е грижа за националното единение и желанието за реализиране на единодушие ". Опозиционният водач Яир Лапид отхвърли самодейността, като сподели, че нищо значително не се е трансформирало.

" Това най-ново съдружно предложение е проект за враждебно завладяване на правосъдната система ", сподели Лапид в " Туитър ".

Активистката група " Черни знамена " съобщи, че демонстрациите, които към този момент раздрусаха страната и, ще бъдат засилени. То упрекна Нетаняху, че се пробва да " приспи митинга с красиви думи ".
 За девета седмица Израел стачкува против правосъдната промяна
За девета седмица Израел стачкува против правосъдната промяна

Премиерът Бенямин Нетаняху отхвърля обвиняванията
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР