Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че страната е в състояние

...
Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че страната е в състояние
Коментари Харесай

Мащабното нападение на ХАМАС стана провал за израелските спецслужби

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху разгласи, че страната е в положение на война. В събота сутринта Южен Израел беше бомбардиран с хиляди ракети от линията Газа, последвано от офанзиви от палестински бойци по суша, море и въздух. По предварителни данни десетки са починалите, а стотици са ранените. Тази ескалация стана най-голямата през последните години и има опасност от повтаряне на събитията от войната от 1973 година Защо Израел, чиито разследващи служби се считат за едни от най-хубавите в света, пропусна такова огромно нахлуване?

В събота израелският министър председател Бенямин Нетаняху сподели, че страната е „ във война “. Беше въведено изключително състояние в цялата страна. „ Това не е интервенция, не ескалация – това е война. И ние ще спечелим. ХАМАС ще заплати невиждана цена за тази война. „ Наредих прочистването на граничните селища от терористи и активизирането на резервисти “, сподели Нетаняху.

Шефът на Министерството на защитата на еврейската страна Йоав Галант също разгласи, че бойци от палестинското коренно придвижване Хамас са почнали война против Израел. В отговор израелската войска разгласи началото на антитерористичната интервенция „ Железни мечове “ и активизирането на резервисти.

Атаката пристигна ден откакто Израел означи 50-ата годишнина от войната от 1973 година, която докара страната до ръба на пагубното проваляне след изненадващо нахлуване от Сирия и Египет.

Първите известия за въздушна паника бяха получени в 6:29 (местно и българско време) покрай село Яд Мордехай покрай границата с линията Газа и в предградията на Тел Авив Ришон ле Цион и Бат Ям. Тогава паниката беше оповестена в южната част на Израел, в централната част, в това число в и към Тел Авив, в това число градовете Беер Шеба, Ашдод, Ашкелон.

Общо границата е пробита в над 20 пункта. Израел не беше подкрепят от солидната ограда по границата с линията Газа против инфилтрация. Слиза надълбоко подземен и е оборудван с камери, високотехнологични датчици и микрофони.

Получава се откъслечна информация за протичащото се в страната. Но доста наблюдаващи считат сегашната офанзива на бойци на ХАМАС за невиждана, защото офанзивата се развива по едно и също време на няколко фронта и е съпроводена от изстрелване на повече от 2000 ракети на зазоряване.

В обществените мрежи бяха публикувани фрагменти от офанзиви на палестински бойци против израелска бронирана техника от дронове и против военни бази. По-специално, един от най-защитените танкове в света, “Меркава ” Mк4, беше ударен. Въоръжени мъже, най-вече със стрелково оръжие, проникнаха през мощно укрепената граница по въздух, суша и море, като тук-там граничната стена беше разрушена от експлозиви.

Няма прецизен брой на жертвите, само че има данни за доста такива и от двете страни. Израелските медии оповестиха, че десетки хора са били приети в болница в Южен Израел. Повече от 20 души са починали и стотици ранени, съгласно националната избавителна работа на Израел. Така офанзивата към този момент се оказа най-смъртоносната в Израел за последните години.

Медицинският център “Сорока ” в южния израелски град Беер Шеба заяви, че е оказал помощ на няколкостотин потърпевши, от които 60 са в тежко положение. В Газа палестинското министерство на опазването на здравето сподели, че има " доста цивилни " ранени, а траурни молебствия за убитите екстремисти бяха излъчени по високоговорители в джамиите. Палестинските медии оповестиха и за залавянето на няколко израелски бойци.

Палестинските медии оповестиха, че интервенцията е отговорът на Израел на " закононарушенията на окупацията ". Израел затвори Ивицата Газа, откакто ХАМАС пое контрола върху територията през 2007 година Оттогава върлите врагове са водили четири войни, без да се броят многочислените дребни конфликти. Израел твърди, че блокадата пречи на въоръжени групи да натрупат арсенали. Само тази година израелските военни набези са умъртвили близо 200 палестинци. А палестинските офанзиви против израелски цели доведоха до гибелта на повече от 30 души.

„ Израелските военновъздушни сили нанасят масирани удари по цели в линията Газа, като поразяват най-вече ракетни площадки и оръжейни хранилища. Но в този момент главният въпрос е по какъв начин въоръжените палестинци са проникнали на израелска територия? Става дума за стотици бойци. Те нахлуват в жилища, стрелят по улиците от джипове, тъй че най-трудното е да почистим граничните градове и да отстраняваме всички “, сподели Симон Ципис, израелски специалист по интернационалните връзки и национална сигурност.

Избухналият спор се разграничава от предходните по това, че „ палестинските бойци съумяха да обхванат на израелска територия в толкоз огромни количества “. „ Ситуацията сега е доста напрегната. Необходимо е допустимо най-бързо да се нанесат оптимални вреди на инфраструктурата на ХАМАС в Ивицата Газа “, убеден е специалистът. Според Ципис не израелското разузнаване е отговорно за случилото се, а слабата подготвеност на военните на границата с Ивицата Газа. „ Терористите влязоха освен по суша, само че и от морето с лодки. Това е масирана офанзива на няколко фронта по едно и също време. Това в действителност е пълномащабна намеса “, уверен е събеседникът.

Ципис напомни, че Израел организира последната военна интервенция в Ивицата Газа преди повече от две години и през това време ХАМАС натрупа оръжие. „ Бойците основават ракети, употребявайки спонтанен способ - пълнят водопроводни тръби с експлозиви и ги изстрелват с примитивни способи. Масираният обстрел обаче постоянно съставлява доста по-голяма опасност от единичните изстрелвания. Сега има масиран обстрел, тъй че даже „ Железният купол “, системата за тактическа противоракетна защита за отбрана от неуправляеми тактически ракети с обхват на полета до 70 километра - не е в положение да отстрани стотици ракети, летящи по едно и също време “, споделя специалистът.

Според него, в случай че спорът продължи в границите на терористичните офанзиви от Ивицата Газа, „ тогава можем да се оправим сами “. „ Ако някоя огромна страна като Иран, Египет, Йордания, Сирия или Ливан се намеси, тогава няма да можем да се оправим и най-вероятно ще би трябвало да желаяме помощ. Това може да са Съединени американски щати, страните от Европейски Съюз, Източна Европа. Може би даже ще би трябвало да разчитаме на помощта на Русия “, не изключи тази опция Ципис.

„ ХАМАС няма да преживее тази офанзива. Но по-важният въпрос е кой стои зад офанзивата и какъв ще бъде идващият стадий - ще стартират ли ливанската “Хизбулла ” и машите на Иран пълномащабна интервенция? Нашите сили ще се оправят с това, само че на този стадий палестинските бойци съумяха да се възползват от резултата на изненадата “, отбелязва Цви Маген, някогашен дипломат на Израел в Русия, някогашен шеф на разследващата работа „ Натив “.

След като стартира нашествието на ХАМАС, Маген е трябвало да откри леговище в бомбоубежище. В първите часове на офанзивата бойците съумели да завладяват няколко обитаеми места. „ За страдание нашето разузнаване пропусна офанзивата, то се приготвяше за други сюжети. Бойците просто пробиха в разнообразни направления, в това число по автомагистралата и във въздуха с парашути. Никой няма ефикасни ограничения против терористичната война, в това число Русия. Терорът си остава гнет. Но се надявам, че ще се оправим “, убеден е събеседникът.

Според Маген Израел не се нуждае от военна помощ от съдружници, страната може да се „ оправи с всички “ съперници. „ Вярвам, че зад днешната офанзива стои Иран, който в последно време се държеше интензивно и отрицателно в района, приготвяше един или различен терористичен пробив и съумя да въвлече всичките си маши, заобикалящи Израел, в това число “Хизбулла ” и палестинския “Ислямски джихад ”. Дали Иран ще взе участие директно в ескалацията или ще провежда прокси война е обособен въпрос, само че без негово позволение палестинските бойци не вършат нищо “, споделя някогашният началник на разследващата работа “Натив ”.

“Хизбулла ” към този момент поздрави ХАМАС, като назова офанзивата отговор на „ закононарушенията на Израел “ и сподели, че екстремистите имат „ божествена поддръжка “. Групировката споделя, че нейното командване в Ливан е било в контакт с ХАМАС по отношение на интервенцията. Палестинската формация " Ислямски джихад " също сподели, че нейни бойци са се включили към ХАМАС в офанзивата.

Кирил Семьонов, специалист в Руския съвет по интернационалните връзки, е склонен, че ХАМАСможе да е провел съвещания с Иран и “Хизбулла ”. „ Разбира се, имаше някаква съгласуваност, само че главната самодейност принадлежи на самия ХАМАС, няма потребност да надценяваме външния фактор. Дали “Хизбулла ” ще се намеси непосредствено в тази ескалация ще зависи от развиването на събитията в района “, счита специалистът.

Семьонов особено означи високата боеспособност на палестинските групировки. „ Те са били в положение да преодолеят израелската отбрана, тъй като са упражнявали отдавна. Не би трябвало да се изхожда от дългогодишни стандарти за известно равнодушие на палестинските групи. Палестинците имат боеспособни структури, в това число специфични елементи. Точно това е въпросът, а не че израелците са станали по-малко готови. Условията се трансформираха, военното образование се изравнява “, счита специалистът.

По-нататъшното развиване ще зависи от това какъв брой надалеч е подготвен да стигне Израел и от палестинския отговор. „ Ако Израел се опита да унищожи изцяло ХАМАС, тогава “Хизбулл ”а ще влезе в спора и тогава той ще се проточи дълго време. Ако Израел единствено се опита да навлезе в Газа, както направи преди, тогава спорът може бързо да завърши “, изясни Семьонов.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР