Израелският писател Амос Оз е починал от рак, съобщават световните

...
Израелският писател Амос Оз е починал от рак, съобщават световните
Коментари Харесай

Светът потъна в скръб: Отиде си известен писател СНИМКА

Израелският публицист Амос Оз е умрял от рак, оповестяват международните информационни агнеции. " Благодаря на всички, които го обичат ", написа щерка му Фаня Оз-Залцбергер в Туитър.

Той е роден на 4 май 1939 година в йерусалимското предградие Керем Авраам, в фамилията емигранти-ционисти от Източна Европа, написа блиц. През 1954 година, две години след самоубийството на майка си, се преселва в кибуца Хулда, където живее и работи до 1986 година Там той трансформира семейството си от Клаузнер на Оз („ мощ “).

Следва философия и литература в Еврейския университет в Йерусалим (1960 година – 1963 г.). По време на своето следване, през 1961 година, разгласява и първите си разкази, последвани от серия публикации и есета за арабско-израелския спор.



Оз взе участие през 1967 година в шестдневната война в Синай и във войната от Йом Кипур от 1973 година След шестдневната война се застъпва интензивно за спокойно решение на палестинския проблем, като един от създателите на антивоенното придвижване „ Мир в този момент “. Той поддържа концепцията за две обособени страни – Израел и Палестина, с две обособени столици в разделения Йерусалим.

От средата на 80-те години преподава в Оксфордския и Еврейския университет. През 1986 година Амос Оз дружно със своето семейство напуща кибуца Хулда и се преселва в Арад в пустинята Негев.

Амос Оз е един от най-популярните еврейски писатели, именуван е еврейския Толстой, написа на иврит, създател е на 18 книги и над 450 есета, преведени на 37 езика и издавани в 39 страни. Носител е на многочислени награди и през последните години бе измежду най-сериозните претенденти за Нобелова премия за литература.

През 90-те години издава романа си " Същото море ". В него споделя за житейските и любовните истории на семейство български евреи, емигрирали в Ерусалим. Присъства и техният спомен за родната им България.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР