Израелският парламент прие закон, в който се казва, че само

...
Израелският парламент прие закон, в който се казва, че само
Коментари Харесай

Израел прие закон, според който само евреите имат право на самоопределение

Израелският парламент одобри закон, в който се споделя, че единствено евреите в страната имат право на самоопределяне, съобщи организация " Ройтерс ".

Законът за " националната страна ", подсилен от дясното държавно управление на премиера Бенямин Нетаняху, бе прокаран с 62 гласа против 55 при двама въздържали се в 120-членния Кнесет след многомесечни остри политически разногласия.

Депутати от арабското малцинство го нарекоха " расистки и граничещ с апартейда ". Някои от тях викаха в залата и късаха документи след вота. " Това е определящ миг в историята на ционизма и на страната Израел ", сподели Нетаняху пред Кнесета след вота.

Законът, който значително има алегоричен смисъл, бе признат малко след честването на 70-годишнината от основаването на еврейската страна. Той акцентира, че " Израел е историческо родно място на еврейския народ и единствено те (евреите) имат изключителното право на национално самоопределяне в него ".

Законът лишава на арабския статута на формален език наред с иврит, като го заменя със " специфичен статут ", който може да се употребява в израелските институции. Арабите са 1.8 млн., или към 20% от 9-милионното население на страната.

В последния миг след бурни диспути и след възражения от президента на страната Реувен Ривлин от текста отпаднаха някои още по-крайни формулировки, в които се предвиждаше основаването на общности с извънредно еврейско население и се задължаваха съдилищата да работят съгласно ритуалното еврейско право, когато няма съответни юридически прецеденти.

Така в крайния вид чисто еврейските селища се дефинират като национална полезност и се предизвиква тяхното основаване и развиване.

Дори и след тези промени критиците са уверени, че новият закон ще задълбочи възприятието на алиенация измежду арабското малцинство в страната, показва организация " Ройтерс ".

Юридическият център за правата на арабското малцинство в Израел дефинира закона като опит да се наложи " етническо предимство посредством поощряване на расистка политика ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР