Израелският министър-председател Яир Лапид изрази разочарование от прибързаното решение на

...
Израелският министър-председател Яир Лапид изрази разочарование от прибързаното решение на
Коментари Харесай

Австралия спира да признава Западен Ерусалим за столица на Израел

Израелският министър-председател Яир Лапид изрази отчаяние от " прибързаното решение " на австралийското държавно управление да анулира формалното си признание на Западен Ерусалим за столица на Израел, съобщи ДПА.  

" Можем единствено да се надяваме, че австралийското държавно управление ще подходи по-сериозно и по-професионално към други въпроси. Ерусалим е безконечната и единна столица на Израел и в никакъв случай нищо няма да промени това ", съобщи Лапид.

Министерството на външните работи заяви, че австралийският дипломат е бил извикан по отношение на този въпрос.

Решението на държавното управление на Австралия да анулира постигнатото през 2018 година единодушие бе взето през днешния ден от министърката на външните работи Пени Уонг.  " Днес държавното управление удостовери предходната и отдавнашна позиция на Австралия, че въпросът с окончателния статут на Ерусалим би трябвало да бъде решен в границите на мирни договаряния сред Израел и палестинския народ ", съобщи тя в изказване. " Това анулира признаването от държавното управление на Морисън на Западен Ерусалим за столица на Израел ", добави Уонг.

Статута на Ерусалим е една от основните противоречиви точки в израелско-палестинския спор. Израел превзема източната част на града по време на Шестдневната война през 1967 година Палестинците, от своя страна, преглеждат Източен Ерусалим като столица на бъдещата им самостоятелна страна.

През 2018 година Скот Морисън, който тази година бе сменен на поста министър-председател от лейбъриста Антъни Албанезе, публично призна Западен Ерусалим за столица на Израел, като в същото време се ангажира един ден да признае бъдеща палестинска страна със столица Източен Ерусалим, откакто бъде реализирано трайно решение сред двете страни.

" Съжалявам, че решението на Морисън да си играе на политика докара до смяна на позицията на Австралия и до огорчението, което тези промени предизвикаха на доста хора от австралийското общество, които са надълбоко обезпокоени от този въпрос ", сподели Уонг.
Източник: БТА>  >

 
 
 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР