Израелските медии съобщават, че е създадено специално звено от агенти

...
Израелските медии съобщават, че е създадено специално звено от агенти
Коментари Харесай

Израел мобилизира отряд „NILI“ за преследване на онези, които стоят зад атаката на Хамас на 7 октомври

Израелските медии оповестяват, че е основано особено звено от сътрудници по сигурността и разузнаването, с цел да наблюдава и отстрани членовете на Хамас, виновни за смъртоносните офанзиви от 7 октомври в Южен Израел. Операцията припомня на заговора за разкриване на палестинските бойци, които убиха 11 израелски спортисти на Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 година

Израелските медии съобщават през последната седмица, че Шин Бет (израелската работа за вътрешна сигурност) дружно с разследващата работа на Мосад са основали специфичен отдел за проследяване на членовете на Хамас, които са организирали убийството на повече от 1400 израелци по време на смъртоносна офанзива от 7 октомври. Съобщава се, че звеното е известно като NILI – еврейски акроним на библейската фраза „ Netzah Yisrael Lo Yeshaker “ или „ Вечният на Израел няма да лъже “.

Към днешна дата нито съществуването на NILI, нито неговите действия са потвърдени от израелското правителство. Но Арон Брегман, израелски политолог в Кралския лицей в Лондон, който е прекарал шест години в израелската войска, е много убеден, че специфичната част е действителна.

„ Шин Бет заедно с Мосад образува център за специфични интервенции, претрупан с следенето и убийствата членове на Хамас, които влязоха в Израел и избиха израелци на 7 октомври “, споделя Брегман. „ От меродавен източник знам, че този конгрес към този момент съществува. “

Формирането на такова звено не би било изненадващо, споделя Шахин Модарес, експерт по Иран и израелското разузнаване в Международния екип за проучване на сигурността Верона (ITSS).

„ Хартата на Мосад прецизира, че неговите задачи включват обезвреждане на заканите към Израел и възмездие “, сподели той. „ С други думи, следенето на бойци на Хамас е изцяло в пълномощията на тези шпиони. “

Схващането, че нападението от 7 октомври е отчасти резултат от неуспех на разузнаването е още по-голяма причина Израел да стартира този тип интервенция, казва Modarres; неуспехът не остави Шин Бет и Мосад без различен избор, освен да се опитат да се изкупят.

Операция Божи яд

Амбициите на NILI биха били сходни на интервенция Божий яд, считана за архетипа на интервенциите за отмъщение на Мосад и разпространяван от кино лентата на Стивън Спилбърг от 2005 година, „ Мюнхен “.

„ След клането на израелски спортисти на Олимпиадата в Мюнхен през 1972 година [от палестинската въоръжена група Черен септември], Мосад наблюдава забърканите в клането, като ги умъртви един по един едно. Това е, което в този момент би трябвало да се чака от NILI ", споделя Брегман.

Прецедентът на Операция Божи яд също ни дава визия за ресурсите, които израелската страна евентуално ще активизира за гонене на терористи – до пет разнообразни екипи от шпиони и убийци бяха подкрепени финансово и логистично в продължение на две десетилетия, с цел да проследят и отстраняват членовете на Черния септември и тези, които им помагаха.

Израел създаде строго секретно звено в секцията за интервенции под прикритие на Мосад, наречено Кидон („ байонет “ в Английски). Той остава флагманът на отряда за убийства на израелските секрети служби и е виновен за множеството от убийствата на Черния септември. Агентите на Kidon, които също са известни с набелязването на ирански нуклеарни учени, евентуално ще вземат участие в NILI, споделя Модарес.

За разлика от други шпионски услуги, методът на действие на Kidon на Kidon не е да убива допустимо най-дискретно. Всъщност тяхната цел е да създадат изявление – постоянно употребявайки експлозиви.

„ Те желаят да изпратят сигнал до други терористични групи и постоянно провеждат убийствата си “, споделя Модарес.

Агентите на Kidon са обвинени в убийството на иранския нуклеарен инженер Дариуш Резаейнеджад, който беше погубен от въоръжени мъже на мотоциклет, откакто взе детето си от учебно заведение в Техеран през 2011 година

Смъртта през 1978 г. на палестинския деятел Уадиа Хадад също е хипотетична работа на сътрудници на Кидон. Според различни сметки или пастата за зъби на Хадад, или някакъв белгийски шоколад, подаден му от другар, са били отровени.

Но сравнението с интервенция „ Божият яд “ има своите граници.

„ Основната разлика е, че NILI ще се организира, до момента в който Израел е във война с Хамас “, споделя Модарес, който твърди, че следенето на бойци на Хамас, укриващи се в или под Газа, ще бъде по-сложно за образуване, защото е евентуално да се организира паралелно с по-широката военна интервенция.

„ Не разбирам Не мисля, че сътрудниците на NILI ще влязат по време на първата фаза на сухопътната интервенция, защото би било прекомерно рисково за тях ", споделя Модарес. " Те ще влязат, откакто бъдат реализирани чисто военните цели, с цел да отстраняват тези, които са съумели с цел да оцелеят. "

Брегман вярва, че агентите NILI ще влязат в същото време като Израелските отбранителни сили (IDF). „ Те ще имат две основни задачи “, казва той. „ Първо, да се опитаме да намерим останалите израелски заложници и, в случай че е допустимо, да ги освободим. Второ, пробвайте се да намерите терористите на Хамас, които убиха израелци на 7 октомври, и ги убийте. бойци от бригадите Izz al-Din al-Qassam, въоръженото крило на Хамас. Тези командоси на Хамас са обвинените причинители на офанзивата от 7 октомври.

Мозъците зад офанзивата също са в листата. Подозира се, че неуловимият ръководител на Бригадите Касам, Мохамед Дейф и неговият № 2 Маруан Иса, както и ръководителят на Хамас в Газа, Яхя Синвар, се крият в анклава.

Мохамед Дейф, неуловимият проектант на офанзивата на Хамас против Израел

Участието на Мосад също предлага ключ към интервенциите на NILI. Това значи, че убийствата няма да бъдат лимитирани до Ивицата Газа, споделя Брегман.

„ Фактът, че органът включва Мосад значи, че Израел също ще преследва членове на Хамас, които не са в Ивицата Газа, само че също живеят тук-там като като Катар и Турция “, споделя той.

„ Имам поради хора като Халед Мешаал (влиятелният някогашен водач на Хамас) и Исмаил Ханийе (председател на политическото бюро на Хамас), които, съвсем съм сигурен, ще гледат през рамо и има основателна причина, ” прибавя Брегман.

И описът с мишени вероятно ще пораства, до момента в който интервенцията на NILI продължава.

„ Членовете на NILI ще изготвят описи с лица, които да нападат, до момента в който вървят напред, и ще би трябвало да бъде валидиран на най-високо равнище на ръководство “, изяснява Модарес. Но не толкоз високо, колкото самия министър-председател Бенямин Нетаняху, „ с цел да може да пледира, че не е знаел за това “, прибавя той.

Трябва да се поддържа известна отдалеченост сред определените чиновници и разследващите служби, така като това на интервенцията може да бъде доста рисковано за държавното управление, казва Брегман.

„ Мосад ще би трябвало да работи деликатно. Последният път, когато се пробваха да убият Халед [Мешал] в Аман [през 1997 г.], те се провалиха и техните бойци бяха задържан от йорданците. След това това докара до ужасна рецесия с Йордания и Нетаняху. "

След това Тел Авив трябваше да се съгласи да освободи пандизчии, в това число създателя на Хамас, шейх Ахмед Исмаил Хасан Ясин.

Ясин беше погубен от израелската войска в линията Газа седем години по-късно.

Тази публикация е преведена от оригинала на френски.

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР